öntözőcsatornaVannak pillanatok, amikor elhisszük, hogy tényleg van értelme a bloggerek szájtépésének, amivel alkalmasint jócskán felerősítik a médiazajt egyik-másik botrány körül.
Ez az érzés kerített hatalmába ma is, amikor azt olvastuk a National Geographic Magyarország online kiadásában, hogy nem öl tovább a Fábiánsebestyén melletti, hírhedt "halálcsatorna".

"Vadállatok és kutyák százait gyilkolta le eddig egy ész nélkül megépített öntözőcsatorna az Alföldön. Fábiánsebestyén mellett részben EU-pénzből valósult meg a Donáti öntözőfürt rekonstrukciója. A vízelvezető csatorna alját műanyag fóliával bélelték ki, ami halálos csapdává tette a csatornát. A belecsúszott, vagy inni érkezett, esetleg csak egyszerűen az átkeléssel próbálkozó őzek, rókák, vaddisznók, kutyák képtelenek többé kimászni, és iszonyú kínok között pusztulnak el a hideg vízben."

Ezt írtuk ezen a helyen tavaly december 18-án, és a bejegyzésünkhöz csatoltuk azt a döbbenetes videofelvételt is, amit olasz vadászok készítettek a helyszínen, néhány nappal korábban. A tízperces horror megjelent az NG Magyarország Facebook-oldalán is, ma pedig kiderült, hogy a sárga keretes magazin alaposan utánajárt a dolognak.

Ez a mérnöki szörnyszülött két teljes éven keresztül gyilkolta a környék állatait, sok-sok száz őzet, vaddisznót, rókát, nyulat és egyéb – nemritkán védett – vadat, sőt jó néhány kutyát is elpusztított, és csak a szerencsének köszönhető, hogy egyetlen óvatlan gyerek se veszett oda. Majd' két éve a helyi napilap is írt róla, de semmi sem történt. Talán azért, mert akkor, 2010 áprilisában még az előző kormány regnált? Az a kormány, amely ideje alatt ez a beruházás elindult és lezajlott, jókora EU-támogatások felhasználásával? És amely idő alatt soha, senki nem kérdezte meg, hogy vajon pontosan mire és hogyan kívánják felhasználni ezeket a vastag milliókat?

Úgy látszik, most mégis megmozdult valami, mert az immár multinacionálissá vált nyomás hatására a területileg illetékes környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség kivizsgálta az ügyet, és szigorú intézkedéseket hozott. A csatornát körbekerítették villanypásztorral, ami távol tartja az állatokat, és itatóhelyeket építtettek ki a területen, hogy a vadak ne a csatornából akarjanak inni.


Ez szép siker, s köszönhető annak a hírverésnek, amire képes a sajtó, az internet, a blogszféra, és mindenki, aki képes és hajlandó kinyitni a száját, ha valami disznóságot lát a világban. De nem baj, ha tudjuk, hogy ettől még ott marad az a csatorna! És senki sem tudja, hány ilyen halálcsapda működik még Magyarországon, amiről még nem készítettek YouTube-videót külföldi vadászok, és amivel kapcsolatban nem kezdett kutakodni egy nemzetközi magazin. Úgyhogy, azért tartsuk nyitva a szemünket – és a szánkat!

Forrás: Nap izéje blog