vadászMinden engedélyért súlyos tízezreket kell fizetni. A vadásszá válás folyamata bonyolult és összetett dolog hazánkban, ami teljesen természetes is, hiszen ma egy állami vadászvizsga egyenes út a lőfegyver (vadász) megszerzéséhez.
Az állami vadászvizsga díja tízezer forint, ez az egész országban egységes   tarifa.    
A vizsga-előkészítő tanfolyam nem kőtelező, de ha ilyen módját vállalja a jelölt a felkészülésnek, akkor ez további 80-100 000 forintjába kerül és legalább két és fél havi plusz elfoglaltságot jelent. Mindenképpen ki kell emelni, hogy Somogy megyében és országosan is a tanfolyamot végzett jelöltek 95 százalékos sikerrel tesznek eredményes vizsgát első nekifutásra, míg az egyéni felkészülőknél ez a statisztika nem éri el a felét sem! A további pótvizsgák díja esetenként tízezer forint.

A felkészülési anyag több helyen is elérhető, jelenleg a Vadásziskola és Az állami vadászvizsga írásbeli kérdései című anyagok vannak forgalomban, beszerzési áruk nem haladja meg a tízezer forintot. A vadászvizsga-szabályzat várható módosításaival a vizsgadíjak jelentősen emelkednek a jövőben és vélhetően kötelező lesz az előkészítő tanfolyam is.
Eredményes vadászvizsga esetén az állami vadászjegy kiváltása 14 ezer forintba kerül, amelyet évente kell megújítani. A 70 év feletti vadászok mentesülnek a tagdíj fizetése alól.
Az első vadászlőfegyvert megszerzők egyszeri, előzetes pszichológiai   alkalmassági  vizsgára kötelezettek, amelynek jogszabályban rögzített ára 7500 forint. Szükséges még egy orvosi alkalmassági vizsgálat is a háziorvostól, amelynek díja három-ötezer forint, életkortól és egészségi állapottól függően ciklusosan érvényes.

Az első lőfegyver megszerzésének díja ma 6000, míg minden további lőfegyver esetében 3000 forint az illeték. A kötelezően előírt szabványos, biztonsági zárral ellátott lemezszekrény ára 35-50 ezer forint között változik. Kell még az ügyfél kérelmére egy igazolás a központi bűnügyi nyilvántartóból, amelynek egyszeri díja a háziorvosi vizsgálat tarifájával közel azonos.
A költségeknek azonban ez csak a kisebbik hányada: egy közepes fegyver, vagy felszerelés további sok százezres nagyságrendű, a vadásztársasági esetleges belépőösszegekről (250 ezertől két és fél millióig) nem is beszelve. Természetesen a mai üzemanyagárak mellett, ha a vadász még ki is szeretne néha menni vadászni.

Somogyban 3200 vadászunk van, ez az egyik legnagyobb vadászlétszámú megye.
Ha azonban a vadászat összehasonlításra kerül más ilyen irányú tevékenységekkel (horgászat, kerékpározás, vadvízi evezés, hegymászás   stb.), láthatjuk, hogy messze nem ez a legdrágább és leghóbortosabb szenvedély.

Kemenszky Péter, OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete, titkár

Forrás: Somogyi Hírlap