hullatott agancsokFegyvertelen vadhajtással, szervezetten, üzleti célból gyűjtik össze más tulajdonát az erdőben.
A hazai szarvasfélék közül a gímszarvasbikák februárban, a dámbikák márciusban, míg az őzbakok októberben-novemberben kezdik hullajtani agancsaikat. Ezt követően szinte rögtön el is kezdődik az új agancs fejlesztése, mely mindhárom vadfaj esetében a kész kemény agancs letisztításával együtt 140-150 napig tart. Az agancs A szarvasféléknél a nász időszakában bír jelentőséggel. Mintegy referenciaként szolgál a teheneknek arra nézve, hogy az utódot nemző bika kiváló képességű. Az őzbakok esetében ezen túlmenően a fajra jellemzően, a territóriumok védelmében is szerepet játszik. Az elhullajtást követően az erdőben sétáló, túrázó emberek számára az agancs egy igen értékes „talált tárgy" lehet, amely akár a lakás díszeként is szolgálhat(na). Pedig az agancs, legyen a fellelésének helye bárhol is – erdő, mező, lakott terület, nem a megtalálóé. Erről a vadászati jogszabály úgy rendelkezik, hogy az adott vadászterület, vagy a találás helyéhez legközelebb fekvő vadászterület vadászatra jogosultjának tulajdonát képezi - mondta dr, Király István, a Tolna megyei Vadászkamara titkára. Hozzátette, ebben az időszakban sokan kimondottan arra szakosodnak, hogy az erdőt járva - mintegy fegyvertelen vadhajtást szervezve, ezzel a vadat zaklatva - a már épp lehullani készülő agancs levetését meggyorsítsák, illetve már elhullajtott agancsot a jogos tulajdonos elől összegyűjtik „üzleti célból”. A vadnak ily módon történő zaklatása törvénysértő magatartás, és pénzbírságot vonhat maga után. A hullajtott agancs jogtalan gyűjtése, tekintettel értékére  (5000 forint/kilogramm), az eltulajdonított mennyiségtől függően tulajdon elleni szabálysértéstől a nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének is minősülhet.

Sajnos nem kis feladat az erdő nyugalmának megőrzése a szándékos „fosztogatóktól”. Sok esetben, főleg megyénk nagyobb vadállományát is kezelő erdőgazdasági területeken, minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni a hívatlan betolakodók ellen. Felbecsülhetetlen a jogtalan agancsgyűjtéssel okozott kár.
Nem kis értékről van szó a hullajtott agancs esetében. A hullajtott agancs megléte és annak megfigyelése az alapja a szakszerű vadgazdálkodásnak Is, amit ennek hiányában a vadászatra jogosultak nem tudnak akadálytalanul végezni. Fontosnak tartjuk, hogy mindenkiben tudatosuljon, a hazai vadállomány állami tulajdonban van, és annak jelen állapotában való fenntartása az ország összes lakójának érdeke, hiszen a Kárpát-medencei élővilág megbonthatatlan egységének fontos része - hangsúlyozta dr. Király István.


Több tíz millió az avarban
2011-BEN MEGYÉNKBEN 221 darab gímszarvasbikát és 2070 dámszarvasbikát becsültek. Ezt alapul véve és a gímbikák esetében átlagosan egyedenként 5 kiló, míg a dámbikáknál átlagosan egyedenként 1,5 kiló hullajtott aganccsal számolva, a hullajtott agancs értéke gímszarvas esetében 50-60 millió forint körül, míg dámszarvas esetében 15-20 millió forint körül lehet.

Forrás: Tolnai Népújság