vaddisznóNégy, korábban az M1-es autópályára tévedt vaddisznót sikerült kihajtani a sztrádáról, kettőt viszont a személy- és vagyonvédelem miatt ki kellett lőni – közölte a Vértesi Erdő Zrt.
Az autópályát délelőtt Tatabánya és Bicske között lezárták, hogy a vaddisznókat kiterelhessék vagy kilőhessék. A Vértesi Erdő Zrt. tájékoztatása szerint a vadkerítés mindenütt ép, az állatok valószínűleg az egyik gépjárműfelhajtón mentek fel az autópályára.
A pályán az elmúlt időszakban többször is láttak vaddisznókat. A forgalmat a vadhajtás idejére az 1-es útra terelték.
A Vértesi Erdő Zrt.-től megtudtuk, hogy területének szomszédságában, Tatabányánál ma vaddisznók jutottak föl az M1-es autópályára.
Az erdőgazdaság munkatársai, hivatásos vadászok mindent megpróbáltak az állatok visszaterelésére a természetes élőhelyükre. Végül négy vaddisznót sikerült kihajtani, kettőt sajnos ki kellett lőni.

A kilövés általános közlekedésbiztonsági érdekből, a személy- és vagyonvédelem miatt vitán felül szükséges volt. Az autópályán ezeknek az 50–100 kg súlyú állatoknak a jelenléte rendkívül balesetveszélyes.
Tájékoztatásul közöljük, hogy a Vértesi Erdő Zrt. területe és az autópálya közti vadkerítés mindenütt ép, az állatok bizonyára az egyik gépjárműfelhajtón mentek föl az autópályára. A környék vaddisznóállománya, akárcsak szerte az országban, igen népes. A vaddisznó egyébként dúvadnak minősül, amelynek vadászata egész évben megengedett. A Vértesi Erdő Zrt. gondos és eredményes vadgazdálkodó, a mostani kényszerű lépés a környék vadállományát nem károsította.

Forrás: MTI