sárpspataki kiállításFelfedező magyar vadászok címmel nyílt időszaki kiállítás a sárospataki Rákóczi Múzeumban.
A tárlaton megismerkedhetünk híres világutazóink életével és kalandjaival, de a kortárs vadászok trófeáinak köszönhetően az általuk bejárt vidékek egzotikus vadvilágával is.

Híres világutazóinknak állít emléket a sárospataki Rákóczi Múzeum október végéig látogatható időszaki tárlata. A Felfedező magyar vadászok című kiállítás a Múzsák Templomában kapott helyet, s öt felfedező vadászutazó életét, munkásságát mutatja be. A színes tablók Teleki Sámuel (1845-1916), Kittenberger Kálmán (1881-1958), Sáska László (1890-1978), Mészáros Kálmán (1894-1971), valamint Széchenyi Zsigmond (1898-1967) kalandjait idézik fel, miközben az utódaik, a kortárs vadászok trófeái az általuk bejárt vidékek sokszínű, egzotikus vadvilágból adnak ízelítőt. Az intézmény vezetése bejelentkezés után kihelyezett tanórára iskolai csoportokat is vár a tárlatra, a Múzeumok éjszakájára pedig külön programmal készülnek: 2012. június 23-án a mai vadászutazók élménybeszámolóit hallhatják az érdeklődők.

Neves vadászutazóinkat a legfiatalabbakat leszámítva talán senkinek sem kell bemutatni. Generációk nőttek fel Széchenyi Zsigmond történetein, aki kilencszer járt Afrikában, de vadászott Indiában és Alaszkában is. Könyvei 44 kiadásban, közel másfél milliós példányszámban jelentek meg. De ugyanígy nem ismeretlen Sáska László vagy Mészáros Kálmán neve sem. Előbbit Abesszínia Albert Schweitzerének nevezik, betegek ezreit gyógyította. Sírja a Meru vulkán lábánál domborodik. Utóbbi pedig úgyszintén Abesszíniába került az I. világháború után, ahol előbb a fejedelem, majd 1930-tól Hailé Szelasszi császár hadseregének főorvosaként dolgozott. Teleki Sámuel neve sem csak vadászként, hanem felfedezőként is ismert világszerte. Afrika térképe ma is őrzi emlékét, a Teleki-vulkánt róla nevezték el. Ő a felfedezője a Rudolf és a Stefánia-tavaknak is. Ugyancsak népszerűek voltak Kittenberger Kálmán könyvei; az ő afrikai útjának legfőbb célja az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum számára állattani anyagot gyűjtsön.

Forrás: MNO