múzeumok éjszakája vadászatTárlatvezetés, levéltári túra vagy éppen afrikai vadászati élménybeszámoló - ez is várta a Múzeumok Éjszakájának közönségét Kaposváron.
A programokhoz idén a Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott. A téma pedig a vadászat, az erdő és maga a természet világa volt.

Nem minden olvasó tudja, de Fekete István mezőgazdasági mérnökként is dolgozott, halászati szakkönyvet is írt, emellett vetette papírra regényeit és vadászati élményeit. Sorait olvasva pedig megszerettethető a természet - erről is beszélgettek az érdeklődőkkis kávéházi hangulatban a Megyei és Városi Könyvtár teraszán. Az épület falain belül pedig a vadregényes, varázslatos Afrika elevenedhetett meg Bozóki László beszámolójából, aki 10 évig járta a tájat.

Bozóki László, természetjáró:
- Amit most nyáron Magyarországon átél az ember, hogy minden bogár, pillangó, gyíktól kezdve akármilyen állatig itt él, tobzódik, Afrikában ez 10-szer, 100-szorosan töményebb, sokkal több bogár van, sokkal több madár, minden él, minden mozog.

Nem volt tétlenség a Megyei Múzeumnál sem. Ez az apuka nemezelt. Mivel hosszadalmas folyamat, így a gyerekek ötletgazdának, a szülők pedig megvalósítónak bizonyultak.

Nieselberger Balázs:
Munkás?
- Igen, ez egy melós feladat, igen. De jó, meg érdekes, kis kikapcsolódásnak is jó.

Megteltek a kiállítások is nézelődővel. Bár Bertalan a természetet szereti, ezúttal a művészet világába is kalandozott Rippl-Rónai Ödön gyűjteményében.

Fábián Bertalan:
- Hát, az a balatoni naplementés kép az nekem nagyon tetszett, meg a Zrínyi kirohanás is.

A múltba a levéltárban is betekinthetett az éjszakai látogató. Középkori iratokat is böngészhetett a kíváncsi, de 19. századi dokumentumokat is kézbe vehetett. Volt min elcsodálkozni.

Herner Ferencné:
- Húúú, a nyelvezetük az nekünk már kicsit különleges. Ott a másiknál meg az írás gyönyörű. Az gyünyörű, az csodálatos. Olyan gyöngybetűkkel írtak, nagyon-nagyon szépek.

A levéltári túra csendjét a Somogy Zenekar muzsikája váltotta. Táncba hívták ugyanis a kiállításlátogatókat a Fő utcán a Múzeumok Éjszakájának zárásaként. Hogy ki milyen élménnyel tért haza a tárlatokról, hogyan készült a nemeztarisznya, ezt is megtudhatják keddi Unikum című műsorunkban.

Forrás: Somogy TV