látogatóban egy fegyverjavító mesternélA napokban egy nagy álmom vált valóra. Hozzájutottam egy igazi külsőkakasos Lankaster rendszerű vadászfegyverhez. Méghozzá nem is akármilyenhez. A több mint 100 éves „ékszer” egy egyedi gyártmány, Gustáv Tichý műhelyében készült Észak-Morvaországban, Osztravában.
külsőlakatos lancaster

A fegyver érvényes műszaki igazolvánnyal rendelkezik és látszik rajta, hogy egész életében nagy megbecsülésnek örvendett. Mielőtt azonban kitenném a nyomáspróba kockázatának elvittem a fegyvermesterhez, hogy hadd készítse fel a vizsgára. Az egyre ismertebbé váló KRUTÝ mesterről van szó, aki már többször felajánlotta a szolgálatait ennek a vadászati portálnak.

Kruty mester A mester nagy elánnal kezdte el vizsgálni a fegyvert, és hamarosan megszületett az első verdikt. A lancaster kitűnő állapotban van és kivéve az agy javítását minden alkatrésze eredeti – tehát több mint 100 éves. A mester úgy olvasott az egyes műszaki vizsgák és bevizsgálások jelei között, mint más a történelemkönyvekben. Mint kiderült a fegyver háromszor cserélt számot és annyi punc van a csöveken és egyes alkatrészeken, hogy megszámolni is elég volt őket. A fegyver gyártója Tichý mester, mint a korának számos nagy és ismert puskaművese alvállalkozók által legyártott alkatrészekből rakta össze a puskát. A csőkampó Belgiumból származik, a csövek FLUGG-STAHL acélból készültek és 80 cm hosszúak, a zártest és a lakatrendszer pedig angol. A lakat természetesen originál Holland&Holland lakat. Nem akárkinek készülhetett a fegyver! Erről tanúskodnak a már jócskán lekopott aranyberakások, melyek valaha a tölténykamrák tájékán a csövet és a zártest ízléses gravírozását is díszítették. Mára az aranyberakás már csak a csősínben elhelyezett signo-ban látható teljes egészében, mely így hangzik – GUSTAV TICHY – V MORAVSKÉ OSTRAVE . A fegyver az első műszaki engedélyét Belgiumban kapta méghozzá fekete lőporral töltött lőszer használatára.

Krutý mester azt javasolta, hogy miután elintéztem az adminisztrációs teendőimet a fegyverrel kapcsolatban, hagyjam nála a puskát és Ő elvégez rajta pár javítást. Pontosabban kicseréli az ütőszegeket (túl hegyesek) és teljesen felújítja a lancaster zárszerkezetét és átalakítja a tölténykamrákat 70 milliméteresre. A többi dekoratív jellegű felújítást rám bízza, de hozzátette, hogy Ő áttakarítatná a megkopott gravírozást is és nem sajnálná azt a pár gramm aranyat, amivel helyrehozható az eredeti díszítés.

  munkában a fegyverjavító mester
Mint már arról szó volt, Krutý Milan arról kezd híressé válni mint fegyvermester, hogy kiválóan ért a régi fegyverek helyrehozatalához és vállal olyan átépítéseket is amihez hasonlót ha a környék fegyvermestereitől kérünk a válasz legtöbbször csak egy fejrázás. Hogy Krutý mesternek van munkája elég azt mutatja a sok szétdolgozott félkész fegyver. Nagy divat lett a különlegesen erős zárszerkezettel bíró ZP 45-ösök duplagolyós vagy vegyescsövekkel történő feltuningolása.

 A mester műhelyében most is készül egy ilyen duplagolyós vadászpuska. Azt, hogy a ZP 45-ös purdey záras zárszerkezete mekkora rezervákkal bír bizonyítja a tény, hogy már nem egy 9,3x74R/9,3x74R duplagolyós cső készült hozzájuk. Viszont a ZP 45-ös elsütő rendszerébe szerelt gyorsító a Krutý műhely fejlesztése. A mester különösen büszke is rá.

További képek a ZP 45 zártestre készített 9,3x74R/9,3x74R duplagolyósról:

fegyverjavítás

vadászfegyver javítás
0
0
0
s2smodern
powered by social2s