Pechtol János OMVK interjúNéhány napja törölték az erdei szalonka tavaszi vadászati idényét. Az ügy kapcsán a Szent Korona Rádió megkereste az Országos Magyar Vadászkamarát, hol Pechtol János, a kamara főtitkára válaszolt feltett kérdéseinkre.

Rádiónk Természetvédelem hírrovatában már beszámoltunk arról, hogy megjelent a 18/2008. (VI. 19.) KvVM rendelet, mely többek közt megszüntette az erdei szalonka (Scolopax rusticola) tavaszi vadászati idényét. Az üggyel kapcsolatban, mely komoly hatással van és lesz a magyar vadászati kultúrára és vadászati életre, Pechtol Jánossal, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkárával készítettünk egy rövid interjút.

SZKR: A tavaszi szalonkavadászat a magyar vadásztársadalom egyik legnagyobb ünnepe, megannyi különleges hagyomány fűződik hozzá. Önök szerint ennek hiánya milyen hatással lesz a vadászati kultúrára, a vadászok életére?

Pechtol János: Talán egy kissé túlzás, hogy a vadászok legnagyobb ünnepe, de kétségtelen, hogy évszázados hagyományt, tradíciót és a tavaszi vadászati idény kezdetét jelenti a vadász számára. Vadászata eddig egyúttal a megújuló, ébredő természettel történő azonosulást is jelentette. Hiánya a vadásznak pótolhatatlan, a tavaszi természeti jelenségekkel eddigi együttélését szünteti meg, mely hangulati elemét elveszítve a vadászévben is megszakít egy folyamatot. Legalább annyit jelent, mint ha egy megszállott színházlátogatónak azt mondanák, hogy mától nincs előadás, bezárták a színházak kapuit. A vadászati kultúránk is sokkal szegényebb lesz ezáltal, mert az írott sajtóból, a vadászművészet valamennyi ágából eltűnnek a szalonka tárgyú alkotások.

SZKR: Némiképp várható volt ez a döntés. Idén például már kvótákat szabtak meg a vadásztársaságoknak. Nem lehetett volna a jelenlegi helyzetet megelőzni akár komolyabb érdekképviselettel, akár előzetes tárgyalásokkal (melyek azért gondolom voltak), vagy sokkal gyorsabb reakcióval?

P.J.: Az EU-s csatlakozást követően már felvetődött a tiltás fogalma, akkor az érdekképviseletek részéről komoly tárgyalásokat folytattunk a hatóságokkal. Ennek eredménye volt, hogy derogációt kellett kérni a nemzeti évszázados sajátságokra hivatkozva, hogy a tavaszi idény megmaradjon. Mindez 2004-ben történt és most derült égből villámcsapásként ért minket, hogy egyik napról a másikra megváltoztatták a szalonkavadászat idényét, azaz idény nélkül maradt. Indok, hogy Brüsszel felszólította Magyarországot a madárvédelmi irányelv helyes végrehajtására. A Vadászkamara és a Védegylet azonnal nyilatkozott, szóban és írásban a tiltakozásunkat fejeztük ki, érvekkel alátámasztva, de a hatóság nem vállalta fel az esetleges bírságot, bírósági pereket melyek mindenképp bekövetkeztek volna. Azért is érthetetlen számunkra, mert országosan maximum 7-8000 db szalonka került terítékre évente, míg pl. Franciaországban 1 000 000 körüli terítékről beszélhetünk. Álláspontjukat megértenénk, ha egy veszélyeztetett fajról lenne szó.

SZKR: Mi lesz most a szalonkával? Őszre helyezik át vadászatát?

P.J.: A hatóság részéről ígéretet kaptunk, hogy valamilyen formában lesz szalonkavadászat, lehet hogy az idén elkezdődött kvótarendszerrel, lehet hogy őszi idénnyel kiegészítve, de ezt alaposan elő kell készíteni.

SZKR: Mennyire végleges a döntés? Van-e mód, hogy valamit változtassunk ezen a helyzeten?

P.J.: Reméljük, hogy a hatóság megvizsgálja azt a lehetőséget mellyel a tavaszi vadászat is részben fennmaradhat.

SZKR: Mi az OMVK hivatalos állaspontja, véleménye az esetről?

P.J.: Az OMVK álláspontja, hogy valószínű, a hatóság nem járt el kellő eréllyel a madárvédelmi irányelv korai alkalmazását illetően és nem tett meg mindent azért, hogy a szalonkázás fennmaradjon. Bizonyítja ezt az is, hogy Ausztria egyes tartományaiban és Szlovákiában ma is van tavaszi szalonkavadászat.

SZKR: Két további fajt, a böjti és a barátrécét is védetté nyilvánították. Bár hazánkban nem volt olyan nagy hagyománya ennek a két szárnyas vadnak, mégis lesz-e valamilyen hatása ennek a jövőre tekintve?

P.J.: Felmérések szerint e két faj állománya csökkent és ezért került a tilalmi listára. Bizonyára csökken ezzel a vadászati lehetőség, de a vadászok ezt tudomásul veszik, miután többsége eddig is csak tőkésrécére vadászott.

SZKR: Köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt, további sok sikert kívánok munkájukhoz!

Várhatóan egy későbbi Erdőzúgásban is foglalkozunk az üggyel!

(Szent Korona Rádió - Gribek Dániel)

0
0
0
s2smodern
powered by social2s