Wouxun KG DP26A Motorola Solutions 2021-ben befejezte a dPMR üzemmódú XT660D megnevezésű adóvevők gyártását és a készletek is hamar elfogytak, így adott volt a kérdés: melyik rádió veheti át a helyét, ami egyszerre ipari kivitelű, analóg/digitális és a frekvenciaengedély nélkül is használható PMR446 sávon működik?

Több szempontot figyelembe véve, számos márka termékeit megvizsgálva jutottunk el a Wouxun KG-D26-os rádióhoz.

Rengeteg keresgélés és gyártóval való egyeztetés után 2022. április közepén érkezett meg hozzánk a Wouxun KG-D26 tesztpéldánya. Mindig izgatottak vagyunk, ha egy terméket tesztelhetünk, jelen esetben ez halmozottan érvényes volt, mivel az elsők között foghattuk kézbe ezt a fantasztikus adóvevőt.

A Motorola XT660D rádiónál ugyan kicsit egyszerűbb eszköz a KG-D26, de cserébe könnyebb a kezelhetősége, és eliminátor segítségével külső áramforrásról is használható. Az eliminátort az akkumulátor helyére kell felpattintani, a hozzá tartozó kábelt pedig az autó szivargyújtójába kell csatlakoztatni, így autóban vagy más 12V-os áramforrásról is üzemeltethető a készülék anélkül, hogy saját akkumulátorát fogyasztanánk. Ilyen töltési megoldás a Motorolánál nem áll rendelkezésre az XT szériás adóvevőknél.

Az amatőrsávos Wouxun adóvevők már régóta halmozzák a sikereket a piacon. Megbízhatóság és praktikus megoldások jellemzik a kínai cég adóvevőit. Most is elmondhatjuk, hogy kívül-belül nagyon gondos munkát végzett a Wouxun a KG-D26 esetében is.

Külső

Az antenna mérete igencsak meglepett minket kicsomagolás közben. Az elmúlt években elszoktunk a régebbi ipari rádiók 17 cm-es antennáitól, de számunkra öröm egy-egy hasonló antennát látni új készülékeken.

A rádió teste tökéletesen kézre áll. A már unalomig ismételt egyszerű fekete burkolatot esetünkben egy kis szürkével keverték a rádió oldalán.

A Wouxun KG-UV9D PLUS adóvevőnél is használt akkumulátor feszesen illeszkedik a készülékhez, és 2000mAh kapacitású. Ez egy 0.5W-os PMR446-os rádió számára igencsak combos.

A kijelzője a már jól ismert rendkívül praktikus rejtett megoldást alkalmazza, amit már korábban megismertünk a Motorola Talkabout és Wave TLK100 szériánál.

Kiegészítők terén akkumulátor, eliminátor, fülszettek és mikrofonok már jó ideje elérhetőek hozzá, mivel a Wouxun KG-D26 tartozékai kompatibilisek a már forgalomban lévő Wouxun KG-UV9D PLUS amatőr adóvevő tartozékaival. Szóval kiegészítőkből nincsen hiány!

Mivel egy ipari rádióról beszélünk, így elengedhetetlen szót ejteni az IP54-es védettségéről, ami por és fröccsenő víz elleni védelmet jelent. Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett), fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett).

Belső

Az adóvevőt a hangerő gombbal tudjuk bekapcsolni, ami analóg, így teljesen lehalkítható a rádió. A csatornaváltó gombbal 16 csatorna közül választhatunk. A rádió két memóriazónával rendelkezik, amik között a PTT gomb alatt található funkciógombokkal válthatunk. (alapesetben 2 zónánk/csoportunk van)

Zóna: az analóg PMR446-os csatornákat tartalmazza

Zóna: a dPMR csatornákat tartalmazza 16-ig

Kijelző

D26 kepernyo 2Mint már említettük, a rádió rejtett kijelzővel rendelkezik, ami lényegesen kevésbé sérülékeny LCD-s társainál. A készülékben lévő zöld LED színnel világítja meg az előlapot, így rápillantva mindig látjuk, milyen funkciók aktívak éppen. A rejtett kijelző folyamatos működése ellenére rendkívül energiatakarékos a rádió.

A kijelző bal felső sarkában a csoportok számát láthatjuk, ami akár 99 is lehet. A csoportszám felett láthatjuk, ha aktív a CT vagy DCS zajzár kód. Bal sarokban pedig egy „L” (low) betű jelöli, hogy PMR446 0,5W-os az adóvevőnk. Középen a választott csatornaszámot mutatja kiemelt méretben a készülék. Jobboldalon pedig az akkumulátor töltöttségi szintje felett láthatjuk egyszerű (A VAGY D) betűjelzéssel, hogy Analóg vagy Digitális módban használjuk a készüléket.

Valódi kijelző hiányában sem kell lemondanunk az SMS-küldésről. Előre rögzített SMS üzeneteket tárolhatunk a rádióban, és a programozható gombok segítségével küldhetjük el. Ezt akár egy Motorola XT660D adóvevőn is olvashatják.

Audió szempontból a KG-D26 hozza a Wouxun-tól elvárt minőséget, a hangszóró maximális hangerőn sem torzít. A termék dobozában találunk egy headset-et is, ami a megszokott Kenwood csatlakozóval rendelkezik, és a porvédőt felhajtva tudjuk csatlakoztatni a készülékhez.

Kezelhetőség és programozás

KG D26A rádiót alapvetően programozva és használatkészen kapjuk, de analóg módban csak az első 8 csatorna van felprogramozva, és ez van zajzár kóddal kombinálva 16 memória helyen.

A Motorola PMR adóvevőkhöz hasonlóan az EU-ban engedélyezett 16 csatornára bővítést nekünk kell manuálisan elvégeznünk. A Wouxun KG-D26-nál nincs billentyűkombináció a bővítésre, a programozást nekünk kell elvégeznünk egy megfelelő kábel és számítógép segítségével, vagy vásárláskor jeleznünk kell az értékesítő cég számára, hogy a kívánt PMR-csatorna beállításokat előre végezzék el számunkra.

Ha egyénileg szeretnénk elvégezni a programozást, akkor szükségünk van egy Wouxun programozókábelre, illetve jeleznünk kell az értékesítő felé, hogy szükségünk van egy Wouxun dPMR szoftverre.

A programozás nem túl bonyolult, de némi alaptudás szükséges. Ha elrontanánk valamit, a CPS program minden indulásnál a rádió gyári memóriáját tölti be, így azonnal vissza tudjuk állítani a gyári beállításokat, ha szükséges.

A használható PMR-csatornákat egy legördülő menüből választhatjuk ki, nem kell külön jegyzetelnünk a frekvenciákat. A 3 gyári zónát is bátran bővíthetjük 99-ig, de ne felejtsük el melyik zónában, milyen csatornaszámra, mit programoztunk.

Szeretnénk még kiemelni az automata-, analóg-, és digitális használatot, ami vegyes üzemmódú felhasználásnál lehet hasznos.

Továbbá a vészhívó gombot is átprogramozhatjuk más funkcióra.

A készülék kompatibilis a méltán népszerű Motorola XT420/XT460 és Motorola XT660d/665d modellekkel. Aki a meglévő Motorola XT flottáját szeretné bővíteni, annak is tökéletes választás a Wouxun KG-D26 adóvevő.

A doboz tartalma

A doboz tartalmaz a Wouxun KG-D26 adóvevőn kívül 1 db EU adapteres asztali dokkoló töltőt, 1 db 2000 mAh-s övcsipeszes LI-ion akkumulátort, 1 db fülhallgatót és egy csuklószíjat.

Legfőbb funkciók

 • Digitális-analóg üzemmód kompatibilitás
 • dPMR szabvány, frekvencia-engedély nélkül használható készülék
 • IP54-es por és vízállóság
 • 6,25KHz lépésköz
 • 10000 memóriacsatorna
 • 99 zóna
 • 255 pásztázó csoportlista
 • 4 DTMF rendszer
 • 32 előre programozott csatorna (16 analóg + 16 digitális)
 • Digitális titkosítás
 • Szuperheterodin vevőkészülék
 • Kettős időrés (dual time slot)
 • Beépített VOX (kéz nélküli használat) funkció állítható szintekkel és késleltetéssel
 • Billentyűzár
 • Privát hívás, csoport hívás, mindenki hívása
 • Prioritási csatorna
 • Szkennelési funkciók
 • Vészhelyzeti riasztás
 • Távoli vezérlés: rádió ellenőrzése, figyelése, letiltása
 • Zajzár
 • Automata kikapcsolás


Az Anico Kft. YouTube csatornáján már megtalálható három videó is a Wouxun KG-D26 adóvevőről, hogy minden részletét megismerhesd: