szekely kapitalisKiss Attila, a Transylvaniahunt Vadászatszervező Iroda tulajdonosa, igazgatója április végén meginvitálta szerkesztőségünk tagjait az Erdély délkeleti részén lévő Kovászna megyébe, egészen pontosan Komandó környékére, egy medvefotózással egybekötött területbejárásra.

A szívélyes invitálásnak természetesen nagy örömmel tettünk eleget, így a Pántya István hathatós közreműködésének köszönhetően megvalósult kirándulásnak komoly reményekkel vágtunk neki. A közel nyolcszáz kilométeres út viszontagságait azután gyorsan feledtették velünk a látottak, amit a Kárpátokban tapasztaltunk, láttunk és hallottunk, minden előzetes várakozásunkat felülmúlta… Megtudtuk például, hogy évente 45-60 húszcentis agyarhossz fölötti kant lövetnek, a fővad azonban egyértelműen a gímszarvas. A rekordbikájuk bírálati tömege 16,2 kilogramm lett, de az átlagos trófeatömeg sem volt még sosem 8,5 kiló alatt. Az állomány kiváló minőségéhez a szisztematikus válogatóvadászat mellett az 1100-1300 méteres tengerszint fölötti magassággal rendelkező három – összesen 15 ezer hektárnyi – vadászterületen történt élőhelyfejlesztési beavatkozások is hozzájárulnak.

A zavarásmentesség és a vad nyugalma érdekében a magasabban fekvő komandói kerületeket soha nem hajtják, ott csak egyéni vadászat folyik, az alsóbb revírekben, a zágoni és felsőháromszéki részeken azonban tartanak társasvadászatokat is. Azt gondolnánk, hogy az élőhelyi sajátosságok tükrében az őzállomány nem képvisel igazán kimagasló minőséget, de ez nem így van, ráadásul a vendégek részéről is komoly igény mutatkozik a bakvadászatra. A golyóra érett őzbakok átlagos trófeatömege jelenleg 300 gramm környékén alakul, és többnyire érdekes, különleges, érdekes agancsú erdei daliáknak adják meg a végtisztességet. A térségben az idei évben terítékre került egy kiugró méretekkel rendelkező, kapitális bak is, melynek a kiskoponyás, nem hivatalos tömege 730 gramm. Ízelítő gyanánt, egyfajta kedvcsinálóként bemutatunk az „óriáson” kívül még pár jó bakot, de a vadászterülettel kapcsolatos összes többi érdekességet a Magyar VADÁSZLAP júniusi számában megjelenő, Kiss Attilával készült interjúra tartogatjuk…

Forrás: Vadászlap
0
0
0
s2smodern
powered by social2s