komadi ozbak1Egyszerre és ráadásul egy napon, két őzbakban is gyöngyfogat találtak Komádiban, a Bihar népe Vadásztársaság szakemberei.

A Hajdú-Bihar vármegye déli részén gazdálkodó vadásztársaság a Sebes-Körös mentén gazdálkodik, mintegy 16 000 hektáron – tájékoztatta a helyszínen Varga Balázs vadászmester az Agro Jager lapigazgatóját, Dr. Szilágyi Bay Pétert.

Varga Balázs, a Bihar Népe Vadásztársaság vadászmestere kiemelte, hogy az őzbak-vadásztatás április 15-én kezdődött, amely eddig hideg, csapadékos időt hozott. A külföldi vendégek mellett belföldi vendégek is ellátogattak a társasághoz. Az őzbak-vadásztatásnak nem kedvez ez a hideg idő, de jól ismerik a területet és a vendégek szívesen cserkelnek, vállalják a nehezebb körülményeket is.

2023. április 27-én úgy határoztak, hogy a Sebes-Körös bal partján is vadásztatnak és László István hivatásos vadász az egyik vendéget, míg a vadászmester a másik vendéget kísérte. Míg László István, a Komádiban csak Belső-Iszapnak nevezett területrészt, addig Varga Balázs a régi vasút és a Körös gátja közötti területet járta be. Ő egy közel 500 grammos őzbak nyomában volt, míg István egy kisebb agancsost keresett.

komadi ozbak2

Hűvös, szeles időben indultak el a vadászháztól és a sikeres vadászat után bent, közös terítéket készítettek. Ekkor még nem sejtették milyen különleges őzbakokat hoztak be. A trófeákat a vadászatot követően azonnal kifőzték és tisztításkor szembesültek vele, hogy egy gyöngyfogat viselő agancsost ejtettek el. László István ekkor szólt, hogy ő is talált egyet a saját őzbakjában. Azt hittem, viccel a kollégám – mesélte Varga Balázs az Agro Jagernek, hiszen 37 éve vadászok, de alig néhány alkalommal találkoztunk ilyen különleges trófeákkal.

Az elejtőket telefonon értesítettük, most ők is nagyon várják, hogy kézbe vehessék a trófeáikat. A nagyobbik trófea ezenfelül 484 gramm súlyú, a kisebbik pedig 320 gramm. Számunkra is különleges élmény, hiszen mi nem is sejtettük, amikor vadászni indultunk, hogy 2023. ilyen különlegességet tartogat nekünk és vendégeinknek – tájékoztatta Dr. Szilágyi Bay Péter lapigazgatót, Varga Balázs vadászmester Komádiban.

Forrás: Agro Jager News