lajosmizsei ozbakA lajosmizsei Aranyhomok Vadásztársaság területén őzbakra vadászott Simmer Benjámin, aki beszámolt lapunknak az élményeiről:

Meghívásra érkeztem őzbakvadászatra a Lajosmizsei Aranyhomok Vadásztársasághoz, ahol utamon két jó vadászbarátom kísért: Dani Tibor és Krasnyánszki Gyula. A vadásztársaság területén számos különleges bakot hoztak már terítékre, így izgatottan indultam el két tapasztalt kísérőmmel. Egy autópálya melletti kukorica mentén cserkeltünk, aminek a végében egy kisebb lucernaföld található. A tábla közepénél egy domb emelkedik, amire megállva hívni kezdtünk. Rövid időn belül egy fiatal hatos bak váltott ki a kukoricából. Miután hosszasan méregetett minket, visszaváltott.

A lucernaföldre érve újból felállítottam lőbotomat, és némi várakozás után ismét hívni kezdtünk. Néhány perc elteltével egy újabb fiatal, kíváncsi bak állt velünk szemben, de szélfordulatával riadtan odébb állt. Tibor és Gyula gyors megbeszélés után arra jutottak, hogy az út másik oldalán próbálkozzunk. Ahogy haladtunk ezen az úton gyalogosan, két kukoricatábla közötti kaszálón egy suta tűnt fel, körülbelül 130 méterre.

Jó takarást találva, a keresővel pásztázni kezdtük a magas füvet, hátha bak is van vele. Számításunk bejött: ott feküdt a bak is. A kukorica takarásában sikerült közelebb cserkelnünk a pontos bírálatért és jobb lőpozícióért. Elérve a kívánt távolságot, már jobban meg tudtuk nézni és bírálni. “Lőhető!” hangzott el halkan. Közelebb mentünk, és amikor 60 méterre voltam, jelzést kaptam, hogy készüljek a lövésre. A hívásra elindult felénk.

A szálkeresztet rátéve, elkapott a vadászláz, amely átjárta testemet. Most össze kellett szednem magam és biztosnak kellett lennem magamban; csak ez járt a fejemben. Második hívásra el is indult felém, én pedig, ahogy biztos voltam magamban, útjára engedtem a lövést.

A bak tűzben rogyott, én pedig nagy örömmel vettem birtokba a vadat, mely az életét adta azért, hogy én a szenvedélyemnek élhessek. Ezúton is köszönöm két jó vadászbarátomnak, és egyben kísérőimnek, Dani Tibornak és Krasnyánszki Gyulának, akik nagy szakértelemmel és tudással segítették terítékre ezt a bakot!

Üdvözlet a vadásznak! Békesség a vadnak! Dicsőség a kísérőknek!

Vadászüdvözlettel: Simmer Benjámin
Forrás: Agrojager