gemenc bikaGemenc méltán világhírű vadászterület, de ilyen eredmények még ott is csak ötévente fordulnak elő. Például 2000 és 2010 között 2 terítékre került bika agancstömege haladta meg a 13 kilogrammot.


Lapunkat Janács Gergely, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási, ökoturisztikai és marketing osztályvezetője tájékoztatta az idei bőgés részeredményeiről. Mint megtudtuk tőle, a Gemenci Erdő-és Vadgazdaság Zrt. vadászterületein szeptember 1-én már jó bőgés fogadta a vadászvendégeket. Hozzáfűzte, hogy az első tíz nap tapasztalatai alapján elmondható, az átlagosnál lényegesen jobbak az eredmények, és előkerültek az évek óta ismert öreg bikáik is.

Beszámolt arról is, hogy a szeptember 11-én reggelig terítékre került 55 bikából 12 agancstömege lett 10 kg feletti.

Az eddigi legnagyobb tömegű agancs 13,36 kg, amelynek viselőjét a Gemenc Zrt. vadászterületén, Cserta kerületben ejtették el 2023.09.03-án, a kísérővadász Gombor Csaba volt.

Továbbá terítékre került egy 12,75 kg-os bika is a hajósszentgyörgyi kerületben, 2023.09.06-án egy vendégvadász által, kísérője pedig Genáhl Krisztián volt.

Két 11-12 kg közötti bika is díszíti az eddigi eredményeket. Közülük az egyik 11,18 kg tömegű és a Pandúr kerületben, 2023.09.01-én esett. A sikeres vendéget Varga István kísérte.

Végül azt is fontosnak tartotta elmondani az osztályvezető, hogy a jó eredmények részben az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának köszönhetőek, illetve annak a szakmai munkának, amely a vadföldgazdálkodástól kezdve az ígéretes bikák kíméletén át számos lépéssel segítette a folyamatot. Hozzáfűzte, örömükre szolgál, hogy a gemenci hullámtéren került elejtésre a 10 kg feletti agancstömegű bikák mintegy kétharmada, amelyek között több trófea várható nemzetközi pontszáma meghaladhatja a 230 CIC-pontot.

Forrás: Nimród