kapitálist vadkant lőttTóth Gyula sportvadásznak november 1-jén 22.15-kor a Kőrismenti Vadásztársaság területén, Rábakecöl határában, a Rába folyó árterében sikerült elejtenie az „Öreget".
Megkerülve a szórót, szélirányból jött a hatalmas kan, amely a magas lapockalövésre azonnal tűzbe rogyott (9,3x64 Brenneke, TUG).
Csak a lesről odaérve vált láthatóvá, hogy igazából mekkora disznóról van szó, zsigerelt súlya - 183 kg - alapján a becsült élősúlya mintegy 230 kg lehetett. Életkorát a szakemberek 8 évre becsülték, a nagyagyarak hossza 17,5 cm (erősen kopottak a kora miatt). A trófea a bírálaton erős ezüstérmes minősítést kapott.
A párzási időszakra felkészült kan tömegénél fogva szinte harc nélkül tudja továbbadni a genetikai állományát, a kutyákra vonatkozó régi közmondásunk ebben az esetben is igaznak bizonyul. A napokban, novemberben veszi kezdetét a vaddisznók párzási időszaka, ekkor az amúgy magányos idősebb kanok is az ösztönöktől vezérelve csatlakoznak a kondákhoz. A kocák már az ivarzás előtt pár héttel jellegzetes szagnyomokat hagynak maguk után, ezzel is megkönnyítve a megtalálásukat.
A jó kanoknak szükségük is van a fizikai tartalékokra, hiszen a párzási vagy a búgási időszak elhúzódhat akár január elejéig is, a nagyobb állományokban állandóan megtalálhatóak az ivarzó egyedek. Először mindig a jobb kondícióban lévő kocák búgnak, de a családi kötelékben élő kocáknál ez jól szinkronizált, az ivarzás általában néhány nap alatt lezajlik, így a szinte egyszerre született malacok felnevelése is ebben a családi kötelékben folytatódik. Magyarországon az éves vaddisznóteríték meghaladja a 80.000 példányt, ennek mintegy 50%-a hímnemű, a 2007-2008-as vadászév trófeabírálati adatai alapján a teljes terítékből mindössze 4475 trófea érte el az érmes minősítést (érmes/hímnemű elejtett), ez 10,3%-nak felel meg, Győr-Moson-Sopron megyében a mintegy 3224 hímnemű példányból mindössze 75 db érmeset bíráltak, ami 2,3%.

Forrás: Kisalföld