első őzbaktrófeákA múlt hét elején megkezdődött az idei őzbakvadászat. A külföldi bérvadászok jóval kevesebben jelentkeznek Vajdaság vadászegyesületeiben, mint néhány évvel ezelőtt.
Az alacsony érdeklődést a világszinten jelentkező pénztelenséggel lehet magyarázni, hiszen még a számunkra dúsgazdagnak számító nyugati vendégek is megfontolják, hogy mire költik pénzüket. A hazai vadgazdák számára szerencsés körülmény, hogy még mindig vannak olyan nimródok, akiknek nem számít, hogy mennyibe kerül a szórakozásuk, csakhogy hódolhassanak szenvedélyüknek.

Az idei vadászat első napjainak eredményeit már hétfőn szemrevételezte és osztályozta a vadászegyesület trófeabíráló bizottsága. Az idény eddig legerősebb trófeáját Bácskossuthfalva határában ejtették el, és kis híján 700 grammot nyomott. A trófea pontértéke 154 nemzetközi pont, ami erős aranyérmes kategóriába sorolja.

Dr. Námesztovszki Zoltán, a bírálóbizottság elnöke szerint az eddig látott és elbírált trófeák azonban nem adnak okot a túlzott derűlátásra, mivel az elejtett bakok többsége átlagos, azaz a kiemelkedő kivételeken kívül nem számíthatunk sok jó öreg bakra. Igaz, még csak az idény elején vagyunk, de máris látszik, hogy a hosszú, hideg tél és a kevés napsütés aránylag könnyű agancsokat adott. A trófeák többsége színtelen, fakó és könnyű. Ez biztosan változni fog az év folyamán, de ez a változás nem lehet nagymértékű. Az áprilisi őzagancsok még nem érettek. Színük, általános képük még változhat, de a súlyuk és a méretük végleges.

Az őz az egyetlen olyan nagyvad, amelynek trófeáját igen nehéz megítélni mindaddig, amíg nem tartjuk a kezünkben, az egyed korának pontos meghatározása pedig még akkor is gond. A fogak kopása ugyanis túl egyéni, és jobbára a területen fellelhető tápláléktól függ. Ez vonatkozik a koponyavarratok elcsontosodására is. Az őzbak kormeghatározásánál egyetlen biztos támpont a teljes fogváltás, így az egyedek korának meghatározása a harmadfüves, azaz kétéves kor után már bizonytalan.

Az őzbak tavaszi vadászata gyakorlatilag csupán egy hónapig tart, április derekától május derekáig. A bakot ugyan ez után az időszak után is lehet vadászni, de a növényzet takarása miatt gyakorlatilag lehetetlen, egészen az aratás befejeztéig, de ekkor már egy egészen más évszakban vagyunk, a párzás időszakának küszöbén. A bakok második vadászati időszaka a párzásban van. Az igazi ínyencek július és augusztus dereka között veszik elő a puskát. Ekkor már tudni kell vadászni, nem lehet autóból egy nap alatt akár öt-hat bakot is lőni. Ilyenkor a gyalogos cserkellő vadászat idénye van, amikor napokig járjuk a határt. Válogatunk, gusztáljuk a bakokat, és csak akkor eresztjük útjára a golyót, amikor már megbizonyosodunk arról, hogy a célba vett vad kilövésre való.

Forrás: Magyar Szó