rekord gímszarvasbika trófeaKapitális, 15,04 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát ejtett el egy osztrák vendégvadász Szécsisziget határában, a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság területén.

A hétfői trófeabírálaton a kilőtt gímszarvasbika 261,41 pontot ért el: Budapesten, a másodfokú trófeabírálaton döntik majd el, hogy a trófeát nemzeti értékké nyilvánítják vagy sem.

Nagy Ferenc, a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság elnöke elmondása szerint a Kerka patak irányából, "erős bőgéssel" érkező gímbikát Paul Rachbauer vendégvadász szerdán, a kora esti órákban lőtte ki 200 méter távolságból. A szarvas gerinclövést kapott, a sérült állatra 2-3 kegyelemlövést adtak le.

Az elnök szólt arról is, hogy ilyen korú - a becslések szerint 15 éves - kapitális szarvasbikát még nem ejtettek el a lovászi vadásztársaság területén, és korábban nagy bikára utaló jelet, hullajtott agancsot sem találtak. A gímszarvas valószínűleg a szomszédos vadászterületről vándorolt át, ugyanis a Kerka patak vonulata több száz éve tradicionális bőgőhely a szarvasok számára.

Mint hozzáfűzte, a vadásztársaság területén nem ritkák a 9-11 kilogramm agancstömegű gímszarvasbikák, a legnagyobb, 14,82 kilogramm súlyút 1972-ben egy német bérvadász ejtette el. A 4700-4800 hektáros vadászterületen egyébként nehéz a vadászat, mert kevés az összefüggő erdőség, gyakoriak a lakott települések, szőlők és gyümölcsösök.

Nagy Ferenc elmondta, hogy Paul Rachbauer - aki a civil életben a történelemtudományok doktora - vendégvadászként hat éve jár a társasághoz. Eddig kisebb gímszarvasbikákat ejtett, elsősorban őzbakra vadászik, de gyakran vesz részt vaddisznóvadászatokon is.

Az árjegyzék alapján a lovászi vadásztársaság területén a 13,5 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbika elejtésének alsó ára jelenleg 20 ezer euró (hozzávetőleg 5,8 millió forint). Az MTI információ szerint a 15,04 kilogramm agancstömegű bika kilövése ennek több mint kétszeresébe is kerülhet.

Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője közölte, hogy a 14-15 kilogramm trófeasúlyú bika még a megyében is - ahol szép számmal élnek nagyvadak az erőkben - kuriózumnak számít. Eddig 20 trófea érkezett bíráltatásra, de a szarvasbőgés legfőbb ideje szeptember 15-20 között van a megyében.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a szeptemberi bőgés idején 400-500 bíráltatásra kerül sor.

Forrás: MTI