trófeaszemle cserhátA hatodik trófeamustrára került sor ebben a régióban 2011. október 13-án, Katalin pusztán, Szendehely határában.

12 vadásztársaságtól 78 trófeát mutattak be a szakemberek a Naszály északi lejtőjén elterülő varázslatos völgyben. Az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetéhez tartozó, néhány hete fölavatott ökoturisztikai központ ezennel újabb funkcióban vizsgázott kitűnően. Ifjabb Dobó István erdészetvezető köszöntője után Haraszti Gyula, a társaság vezérigazgató-helyettese bevezetőjében elmondta, hogy az erdők királyi vadjának helyi ünnepét immár hagyományosan a vidék egyik legnagyobb vadászatra jogosult szervezete rendezi. A mintegy 40 ezer hektáron 15 vadászatra jogosult társaság képviselteti magát az ez évi szemlén. Ebben az évben is átadják a Nyugat-Cserhát legszebb trófeája vándordíjat.

A társaság 25 ezer hektárnyi vadászterületén mintegy 2800 nagyvad kilövése szerepel a tervekben, melyek közül 440 a szarvasbika.
A szakember hangsúlyozta, hogy a közelmúltban átadott ökoturisztikai központ kitűnően kapcsolhatja össze a vadászturizmust a természetjárással. Ifjabb Dobó István hozzátette, a létesítmény fejlesztése során szeretnének majd egy kisebb vadbemutatót is kialakítani. Ennek kapcsán pedig bemutatnák a vadgazdálkodás egyes elemeit, hogy a gyermekek és szüleik megláthassák, miért vadászik az ember.

trófeaszemle cserhátA központ fejlesztése nyolc évvel ezelőtt indult a tanösvények létrehozásával. A három erdei bemutatópálya után egy EU pályázat elnyerésével nyílt mód a központ megvalósítására. A tematikus programokat is nyújtó erdei iskolai bemutatóhely iskolai osztályokon kívül családok fogadására is alkalmas. Látható lesz egy tölgyfa élete, méhészbemutató, és természeten a testmozgáshoz sportpálya is rendelkezésre áll, valamint íjászkodásra is mód nyílik. Szabó Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője megerősítette, hogy telitalálat ez a helyszín, ahol a nem vadászokat is vendégül lehet látni, ami elengedhetetlen a társadalmi kapcsolatok javításához. Mint említette, e téren még van mit javítani.
A szakmai kérdésekre térve emlékeztetett, hogy „a szarvasbika egy év alatt csak egy évet öregszik”. Ezzel arra utalt, hogy sok olyan (fiatal) bika trófeája van a szemlén, aminek nem kellene itt lenni.

Bakó Csaba, Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati osztályának vezetője hasznosnak tartja a szemlét, akik eljöttek, sok tapasztalattal gazdagodhatnak. Kiemelte, hogy a szarvas élőhelye akkora területű, hogy nem lehet megyehatárok közé szorítani. Álláspontja szerint örvendetes, hogy megnőtt a megyében a szarvaslétszám. Az állomány javítása érdekében megtették a szükséges lépéseket. A mennyiség szabályozása mellett a korosabb bikák nevelésére kell törekedni. Az évről évre megrendezett szemlék is segítenek abban, hogy az agancsok alakulása összehasonlítható legyen. Guzsik Alfréd, a társaság vadászati főfelügyelője azzal kezdte, a mai rohanó világban jól esik egy kicsit lelassulni, és ilyen alkalommal visszanézni a mögöttünk hagyott évre, kicserélni az élményeket és a tapasztalatokat. Ha nagyon sok fiatal bika esik egy területen, akkor gondolhatunk arra, hogy vissza kellene fogni a kilövéseket. Ám az erdőben nem mindig szembetűnő a kor, nem lehet pontosan megállapítani a szarvas érettségét.

Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy megfontoltabbaknak kell lenniük a vadásztársaknak, és nem szabad az „úgyis mindegy” álláspontjára helyezkedni.
Ifjabb Dobó István a vadásztatók szemszögéből hozzátette, hogy a vadászkísérés fárasztó munka, a sok egymás utáni hajnali szolgálatban nem könnyű helytállni, s a vendéget sem szeretnék trófea nélkül elengedni. A vendégek között ott láthattuk Kondor Endrét, a társaság nyugalmazott vezérigazgatóját, dr. Kemény Dénest, a vízilabda válogatott szövetségi kapitányát (aki az első bikát lőtte ebben az idényben), valamint Pethő Zoltánt, a Pest Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati osztály vezetőjét. 

Az Év bikája vándordíjat 2011-ben Szabó Levente kapta, a Balassagyarmaton elejtett bika trófeája 10,4 kg-os, a kísérő Csintalan Viktor volt. Az Év selejt bikája a Nyugat-Cserhát Vadásztársasághoz kötődik, az elejtő Csizek Róbert. (z.)

Horváth Barna további képei a szemléről a Facebookon

Forrás: ForestPress