északerdő trófeaszemleAz Északerdő Zrt. 2011. október 14-én, a társaság háromhutai vadászháza környezetében rendezte meg a 2011. évi szarvasbőgési szezonban terítékre került gímbikák trófeáinak bemutatóját, a soron következő III. trófeamustráját. A házigazda szerepét a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság látta el.

A megyei Vadászkürt Egyesület által előadott üdvözlést követően Zay Adorján vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a terítékre került bikák trófeáinak nagy részét, 86 darabot sikerült visszatartani a trófeaszemlén történő bemutatásukra. Felkérte a hozzáértő látogatókat, hogy három trófea esetében becsüljék meg a bika korát és súlyát, kiemelve, hogy a szakszemélyzetnek a vadásztatás során milyen nehéz dolga van, amikor másodpercek alatt kell a látott bika elejthetőségéről döntést hoznia.
Ezt követően Szabó Ferenc a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Vadászati és Halászati főosztályvezető-helyettese emelte ki a szarvasbőgés szépségét. Megemlítette, hogy az elsősorban hegyvidéki vadászterületek gímtrófeáinak minősége nem mérhető a zalaihoz, de az itteni táj mutatja meg igazán a vadászat szépségeit. Méltatta az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársainak áldozatos munkáját és szólt néhány szót a minisztérium eddigi és jövőbeni munkájáról.

Pecze István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati felügyelője a trófeabírálati adatokra alapozva ismertette a szarvasbőgés megyei tapasztalatait. Elmondta, hogy az idei bőgés későn kezdődött, mely elsősorban a csapadékmentes, meleg időjárás rovására volt írható. A megyei trófeabíráló bizottság október 13-ig 254 bika trófeáját minősítette. A megyei átlagsúly 5,15 kg (2010-ben 5,45 kg), az érmes arány 30-32 százalék, a hibás kilövések aránya a szokásos 18-20 százalék körüli.

Szentléleki Tibor a zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője ismertette a vadgazdálkodási eredményeket. A zrt. 8 vadászterületen, mintegy 89 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ezeken a vadászterületeken, a 2011-es szarvasbőgési szezonban 104 (2010-ben 90) bika került terítékre, ez az éves tervezettnek mintegy 2/3-a. Bár az idei, 5,31 kg-os átlagsúly valamelyest elmarad (5,57 kg), de az érmes arány 6 százalékkal meghaladja a tavalyi év (27 százalék) eredményét. Sikerült a hibás elejtések arányát 10 százalék alatt tartani, mely a megyei átlag alig fele.

A társaság vadászterületei közül az idei évben a Tállyai Erdészeti Igazgatóság által kezelt vadászterület emelkedett ki, ahol a terítékre került bikák érmes aránya 67 százalékos volt, illetve erről a vadászterületről származik a legnagyobb trófeasúlyú (8, 4 kg) és a legmagasabb pontszámmal (200,63 IP) bíró bika is.

Az időjárás a hideg és erős szél ellenére kegyes volt. Napsütéses, igazi késő őszi időben, kellemes és tanulságos szakmai programban volt része minden érdeklődőnek.

Szentléleki Tibor
, Vadászati és Idegenforgalmi osztályvezető

Forrás: ForestPress