szabó ferenc az elejtett vaddisznóvalHatalmas vaddisznót sikerült leterítenie a nyárlőrinci Szabó Ferencnek.

A vaddisznó kizsigerelt állapotban száznegyven kilót nyomott. Elejtésének előzménye, hogy a Nyárlőrinci Földtulajdonosok Vadászati Közössége vadkárelhárító vadászatokat szervezett, mivel a gazdák jelezték: vaddisznók garázdálkodnak a kukoricákban. Ennek eredményeként egy hajnali lesvadászaton lőtte le Szabó Ferenc a hatalmas vaddisznót. Az állat élő súlya elérhette a 170 kilót is, agyarának hossza pedig tizenhét centiméter volt.

A vadász hajnali két órakor ült ki a lesre, és várta, hogy egy vaddisznó kijöjjön a kukoricásból. Nem sok idő múlva zajt hallott, egy hatalmas disznó akart átmenni a kukoricásból az erdőbe. A vadásznak csak néhány másodperce volt arra, hogy elsüsse a puskáját és el is találja az állatot. Szerencse, vagy tudás, talán mind a kettő, de pontosan nyaktövön lőtte az állatot, mely már egy lépést sem tudott tenni.

– Először próbáltam ki a 380-as Winchester puskámat és mindjárt sikeresen is – mondja a vadász. A lövés után a lesről azonnal nem mentem le, mert tudom, hogy ilyen esetben könnyen előfordulhat az, hogy a megsebzett állat megtámadja a vadászt. Füleltem, hogy hallok-e valamilyen mozgást, de semmilyen zaj nem hallatszott az állat felől. Vártam öt-hat percet, csak azután néztem, meg, hogyan sikerült a lövés. A lestől nyolcvanhét lépésre találtam meg a vaddisznót. Azért a biztonság kedvéért csőre töltött fegyverrel közelítettem, de mikorra odaértem, már nem volt benne élet.

Szabó Ferenc telefonon értesítette a vadászmestert, Nagy Sándort, aki azonnal a helyszínre sietett és segédkezett az állat kizsigerelésében. A súlya kizsigerelt állapotban száznegyven kilót nyomott, ketten nem is tudták feltenni az utánfutóra, ezért egy harmadik vadásztársuknak is szóltak. Hárman, kötelekkel tudták felhúzni a futóra. Szabó Ferenc a bőrét nem tartotta meg, a trófeát viszont már kikészítette, a húsát pedig szétosztották. A nyúzásnál derült ki, hogy egy alkalommal már eltalálták az állat körmét, ugyanis forradás látszott rajta, amit nagy valószínűséggel puskagolyó okozhatott. A hatalmas állat egyébként nem volt ismeretlen a vadászok előtt, Tiszaalpáron sem. Többen is látták már, de akkor egyiküknek sem volt alkalma arra, hogy meg is lője.


A vaddisznók továbbra is kukoricáznak


A vadkárelhárító vadászatokon, a nyárlőrinci földtulajdonosok nagy bánatára, mindössze ez az egy vaddisznó esett el. Szabó Ferenc eddigi vadász pályafutása alatt összesen öt vaddisznót lőtt és ez volt az első, amit Nyárlőrincen terített le. A vadászok az elkövetkezendő időszakban, este és hajnalban is tartanak figyelő és lesvadászatokat, mert a vaddisznók továbbra is garázdálkodnak a kukoricásban.

Forrás: Baon