lezárult a meoe-fvm perA Legfelsőbb Bíróság több mint 10 év után, 2009. június 16-án véget vetett a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) és az FVM - Legfőbb Ügyészség maratoni küzdelmének.

Az ítélet most már megfellebbezhetetlenül kimondja, hogy a MEOE törvényesen rendezhet kutyakiállításokat és végezheti a nemzetközi világszervezet, az FCI által elismert törzskönyvek vezetését.
Az FVM és a Legfőbb Ügyészség ezektől az egyesület alaptevékenységét képező feladatoktól akarta a 110 éves kutyás szervezetet eltiltani az alkotmányt és az egyesülési jogokat sértő rendeletekkel, törvénnyel. Az Alkotmánybíróság határozatára volt szükség, hogy ez a nagy hagyományokkal rendelkező civil szervezet nyugodtan, állami beavatkozás nélkül végezhesse a továbbiakban is a hazai kutyatenyésztés koordinálását, a kutyakiállítások rendezését. Érthetetlen módon két héttel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság figyelmen kívül hagyta az Alkotmánybíróság határozatát és 80 millió forintos bírságot rótt ki jogerősen a MEOE-re a kutyakiállítások megrendezése miatt, amit a törvényesen működő egyesületnek ki kell fizetni! E hatalmas teher ellenére a MEOE vezetése és tagsága bizakodva néz a jövőbe Azt a rengeteg energiát és pénzt, amit ez a per a hosszú évek alatt felemésztett, már nem lehet meg nem történtté tenni, másra fordítani, de végre az egyesület arra koncentrálhat, amire a tagoktól a felhatalmazást kapta: a kutyákra, a felelős állattartásra, az állatvédelemre.
A 10 éves létbizonytalanság, a szakmai munka folyamatos hátráltatása, amit a hivatalnokok okoztak az egyesületnek, oda vezetett, hogy a MEOE korábbi 20 ezres tagsága 10 ezer főre csökkent és az évi 70 ezer helyett ma már csak 25 ezer kutyát törzskönyveztetnek Magyarországon! Valójában viszont óriási méreteket öltött a papírok nélküli, ismeretlen származású, fajtatisztának mondott kutyák gyártása, kereskedelme. A kontroll nélküli kutyaszaporítás, áldozatai a felelős tenyésztők, a megtévesztett vevők és az állatvédelmi szervezetek, akik már képtelenek megbirkózni azzal a kutyalétszámmal, ami e tevékenység következtében náluk csapódik le. Remélhetőleg a jövőben a Magyar Ebtenyésztők Országos egyesületét engedik fő feladataira koncentrálni és ismeretterjesztést folytatni a felelős tenyésztés és a kulturált kutyatartás érdekében. „Egy nemzet nagysága azon mérhető le, ahogyan az állatokkal bánnak." (Mahatma Gandhi) Bővebb információ: www.kennelclub.hu.

Forrás: Kisalföld