magyarvizsla versenyHetmény/Vágsellye. Négylábú versenyzők mérhették össze erejüket a Szlovákiai Magyarvizsla Klub által szervezett versenyben. A közelmúltban ugyanis tizenkettedik alkalommal került sor a Mészáros Sándor, a nemzetközileg elismert magyarvizsla-tenyésztő emlékére rendezett erőpróbára.

A háromnapos megmérettetésen szlovák, magyar és csehországi versenyzők vettek részt. Összesen 23 drót- és simaszőrű magyarvizsla küzdött meg a CACIT, CACT és Klubgyőztes titulusokért gazdája kíséretében.

Az első feladaton, a mezei munkán belül a vadászkutyák engedelmességét, keresési módját, szaglását, lövésre és vadkelésre reagáló viselkedését is pontozta a teljesítménybírók héttagú testülete. A vízi munkák keretében értékelték a kutyák kajtatását élő kacsa után, annak előhozását mélyvízből, valamint a négylábúak vízhez való viszonyát és vízi munkakedvét. A róka akadályból való kihozása a harmadik versenyszámot jelentette.

338 ponttal a Klubgyőztes, a CACIT és a CACT címek a 12 éves, magyarországi, simaszőrű Visnyei-Vadász Piszkét illeték, az ebet Tapasztó Sándor, a gazdája vezette fel. A mezei munkákban is ők szerepeltek a legjobban.

A tulajdonos elmondta, a teljesítmény mögött többéves felkészítés, gyakorlás áll, továbbá nagy figyelmet fordít kutyája teljes értékű táplálására. A gazda a Magyarországi Magyarvizsla Klub elnöke is egyben.

Második helyen végzett a pozsonyi, hobbiszinten vadászattal foglalkozó Daniela Čechová és négyéves kutyája, Ceasere Mini. Ők az ún. Reserve-CACIT és Reserve-CACT címet nyerték el. A vízi munkához kapcsolódó feladatokban is ez a simaszőrű vizsla érte el a legmagasabb pontszámot.

A cseh Jiří Jindra és kutyája, Arany bronzérmet vihetett haza. Az SR CACT címet a drótszőrű Zöldmáli Írisz nyerte el, gazdája a magyarországi Miczek Mária. A hazai Peter Dobrý simaszőrű Vadászfai Galagonya vizslája a legrövidebb idő alatt hozta ki a rókát az akadályból. Hat vizslának nem sikerült az összes feladatot teljesítenie.

Forrás: Új Szó