lövő vadászMegkezdődött a vadászati szezon, ami a jelek szerint okozhat meglepetést embernek és állatnak egyaránt. bizonyos szempontból most a vadak állnak nyerésre.
Az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Intézet vaddisznókon végzett vizsgálatainak eredményei alapján tavaly az Európai Bizottság döntött úgy, hogy Magyarországon a klasszikus sertéspestissel fertőzött terület kiterjedését megváltoztatja.

Heves megyében a fertőzött területet az M3-as út vonaláig kiterjesztették, ami számos intézkedést vont maga után. A Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi Igazgatóság az érintett több mint félszáz megyebeli település közigazgatási területére megfigyelési zárlatot és járványügyi intézkedést rendelt el.

A házisertésekre is átterjedő pestisjárvány ugyanis akár az itteni haszonállat-állomány teljes kiirtását vonhatja maga után, s tetemes anyagi kárt okozhat. A sertéstartó gazdaságokban lévő összes sertést zártan kell tartani, s meg kell akadályozni, hogy vaddisznókkal kapcsolatba kerülhessenek. A gazdaságban vaddisznók nem férhetnek hozzá olyan anyaghoz, amellyel az ott lévő sertések később érintkezhetnek.

Így a részben vagy egészben a fertőzött területen működő vadásztársaságok területeit is érintik a megfigyelési zárlat járványügyi intézkedései. Valamennyi, a vadászatok során elejtett vaddisznóból és a vadászterületeken talált vaddisznótetemből kötelezően mintát kell venni. A minta vizsgálati eredménye nélkül a lőttvad-testet felhasználni nem szabad. Minden esetben szigorúan biztosítani kell a nyomonkövethetőséget, s a jelölések előírásszerű betartását.

A vadászati szezon kezdetén egyébként úgy tűnik: az állatvilág jó kondícióban vág neki a zordabb évszaknak, s a vadászszezon nyitányának mérlegét Heves megyében jó közepesként értékelik a szakemberek. A gímszarvasok és az őzbakok ezúttal is vérükkel adóztak a vadászat oltárán. A helyi trófebírálati jegyzőkönyvek tanúsága szerint előbbiből mintegy 197 került terítékre eddig, ám kapitális példány, aranyérmes szarvas trófea most sem akadt köztük, miképpen tavaly sem.

A bikák díszének mintegy negyede, 50 agancs kapott érmet: 16 ezüst és 34 bronz minősítéssel. A szarvasbőgéssel együtt a bika főszezonja tulajdonképpen véget is ért, január 30-ig jobbára már csak a szükséges selejtezésekre kerül sor. Nagyjából a múlt évihez hasonló számú, összesen 1070 puska végre került őzbakból 73 érmes – közülük mintegy tucatnyi arany minősítésű – akadt a szeptember 30-án zárult időszakban.

Tavaly az érmes bakokból valamivel több, összesen 89 volt, szemben a két évvel ezelőtti 26 darabos mélyponttal – tájékoztatott Bocsi Csaba, a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója. A szakemberek szerint az elkövetkezőkben még a muflonbírálatokon is születhetnek jó eredmények, s a vaddisznószezontól is sokat várnak.

Ám vannak aggasztó jelek is a vadászat körül. Például a hazai vadhús piac összeomlása, a vadhúsár zuhanása. Egyes vadgazdák úgy vélik: ehhez a sertéspestis miatti megelőző és védekező intézkedéseknek is köze lehet, mások a szabaddá vált nemzetközi kereskedelemben, a növekvő behozatalban és az orvvadászok feketeárujában látják az okokat. Az minden esetre tény, hogy a megye nagyobbik része a klasszikus sertéspestis által fenyegetett területek közé tartozik.

Forrás: Heol