Nyúl András és kutyájaSomogyi siker született a Nemzetközi Vérebszövetség németországi versenyén. A SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének fővadásza, Nyúl András és hannoveri vérebe, Csilla első helyen végzett. 11 nemzet 12 vérebes egyesületének versenyzői vettek részt a nemzetközi megmérettetésen.
Vércsapán hibátlanul, és lehetőleg olyan hosszan kutatni, amilyen messze el tudott menekülni a vad - ez a legfőbb feladata egy vérebnek. Ennek is már több évre visszanyúló hagyománya van.

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet
- Ebben a dologban, amely osztrák közvetítéssel jutott el hazánkba, 1901-ben alakult meg az osztrák magyar véreb egylet. Gyakorlatilag igen kötött feltételek vannak.

A Nemzetközi Vérebszövetség - melynek alapító tagja hazánk is - németországi három napos versenyén több, mint 70 után keresést kíséreltek meg a versenyzők. Ám ezeknek többségéről kiderült, nem is érte találat a vadat. Nem úgy az első helyezett Somogy megyei Nyúl Andrásnál, aki hannoveri vérebével vérnyom nélkül kutatott kilométereken keresztül a vad után, sikerrel.

Nyúl András, fővadász, Lábodi Vadászerdészet, SEFAG Zrt.
- Ez egy előző nap rosszul meglőtt, fiatal vaddisznó után keresése volt. Több, mint négy kilométer hosszan követtük a nyomot, mire utolértük.

Az ilyen verseny nemcsak nehéz - a hosszas keresés miatt - de veszélyessé is válhat, úgy mint Nyúl András esetében.

Buzgó József:
- Mókusőrsöt játszottak a bírók és a versenyzők és fán kerestek menedéket a vaddisznó elől, mígnem sikerült a vadat terítékre hozni. De ez azért nem túlságosan gyakran előforduló esemény.

Persze végül eldördült a kegyelemlövés, amely aztán leterítette a jól megtermett vadkant. Megtudtuk nemcsak a rázós helyzetek jelentettek nagy élményt a lábodi fővadásznak.

Nyúl András:
- A rendkívül iparosodott Németországban, milyen vadászati lehetőségek vannak illetve, hogy a természet milyen mértékben van megregulázva. Közel nem találunk olyan természetes viszonyokat, mint hazánkban.

A Nemzetközi Vérebszövetség legutóbbi versenyének nyertese megtiszteltetésnek tartja, hogy részt vehetett a nemzetközi megmérettetésen, s az, hogy győzni tudott, már csak hab a tortán.

Forrás: Somogy Televízió