agárverseny drogba befutottEgy angol újságíró "budapesti lövedék"-nek nevezte el, erős lábai miatt mindenki Drogbának hívja és gyakorlatilag történelmet írt május végén a világ talán legnevesebb versenyén.
Egy agárról van szó, amelyet magyar edzője miatt magyarként tartanak nyilván, és fényes karrier vár rá a kutyaversenyeire büszke Nagy-Britanniában. Egy magyar érintettségű kutyától volt hangos a május 29-én megrendezett angliai agárverseny, az Angol Derby döntője. A Drogba nevű angol agár másodikként ért célba a wimbledoni versenyen, de állítólag csupán hajszál híja volt a győzelemnek. Egy magyar edző, Tenczel Gábor készítette fel, ami most először fordult elő a világ egyik legrangosabb versenyének számító Angol Derbyn.
Bár a kutya ír származású, fajtája szerint angol agár, tulajdonosa pedig olasz, az angol szokásoknak megfelelően a nemzetiségét edzője után kapja, így a második helyezett kutya magyarként van nyilvántartva. Hivatalos neve Lyreen Mover, a Drogba nevet azért kapta, mert ugyanolyan erős, fekete lábai vannak, mint a híres elefántcsontparti focistának.
"Ez egy gyors kutya, van esélye megnyerni az Európa Derbyt" - Tenczel az [origo]-nak azt mondta, ezzel a mondattal vállalta el az állat edzését. A felkérést barátjától, az olasz Max Picinellitől kapta, aki Drogba tulajdonosa.

Visszavitte Angliába
Az agár jó alomból származik: apja maga is versenykutya volt, és Írország legjobb tenyészállataként tartották számon. Tenczel az [origo]-nak azt mondta, három hét alatt rendbe hozta a keze alá kerülésekor épp sérült állatot, így az már indulhatott szeptemberben a rábapatonai Európa Derbyn. Az eredmény: első hely, pályacsúccsal.
Az ottani győzelem után vetődött fel először az ötlet, hogy Drogbát visszavinnék versenyezni oda, ahonnan származik. "Láttam fantáziát benne, abban majdnem biztos voltam, hogy az Angol Derby döntőjébe be tudjuk futni magunkat" - mesélte az [origo]-nak Tenczel Gábor.
Az agár és edzője Magyarországon kezdték a felkészülést decemberben, Tenczel szerint derékig érő hóban. "Rengeteg havat lapátoltam, hogy a kutya tudjon rendes talajon sprintelni" - idézte fel a viszontagságokat az edző. Az igazi kihívást azonban mégiscsak Anglia jelentette, ugyanis ott csak regisztrált angol agarak versenyezhetnek. A regisztrációhoz pedig csak a nemzetközi engedéllyel rendelkező edző által felkészített kutyák juthatnak hozzá. Ez annyit jelentett, hogy Tenczel vagy átadja a kutyát egy nagy-britanniai edzőnek, vagy kiköltözik Angliába. Ő az utóbbi mellett döntött. Magához vette három másik kutyáját és februárban kiutazott Angliába Picinelli oxfordi agárfarmjára.

Döntőbe jutott a nagy versenyen

Az Angol Derby az álma minden agárversenyzőnek. "Ez A verseny" - nyilatkozta a Racing Postnak Max Picinelli, Drogba tulajdonosa. Barabás Zsuzsanna edző, Tenczel egyik barátja pedig az [origo]-nak megjegyezte, hogy hatalmas a stressz, az ember félti a kutyáját, hiszen bármikor előfordulhat egy sérülés. 215 kutya indult a versenyen, és ezek Anglia és Írország leggyorsabb állatai - idézte fel Tenczel, hozzátéve, hogy a felkészítés leginkább sétáltatásokból és sprintekből állt, de a versenyek kezdete után már csak azon múlott minden, hogy ki mennyire tudta regenerálni a kutyáját, hiszen előfordult, hogy az állatoknak egy héten kétszer is futniuk kellett.
A derbi 2010 májusában vette kezdetét az előfutamokkal. Öt ilyen verseny van, melyek a döntőre csupán 6 versenyzőt hagynak játékban. Drogba mind az ötöt megnyerte. Az első előtt még csupán ötszáz az egyhez tartották esélyesnek a győzelemre, az alig egy hónappal a kezdés után megrendezett döntőn viszont már ő volt a favorit az ír Toomaline Jack után.
Eközben az angol szaksajtóban valódi sztárrá nőtte ki magát, aminek az is volt az oka, hogy a Tenczel Gábor által felkészített kutya az első magyar érintettségű résztvevője a Derby fináléjának. A Daily Mail egyenesen Budapest Bullet-ként (budapesti lövedék) emlegette, a Racing Post újságírója pedig kijelentette, hogy amennyiben a magyarként elkönyvelt kutya megnyerné a döntőt, az Puskás Ferencék 1953-as 6:3-ra hozott futballmérkőzésével lenne egyenértékű. A döntőnek Drogba mellett három ír és két angol résztvevője volt.

Tenczel szerint csak egy hajszálon múlott a győzelem. A remekül rajtoló Drogba ugyanis nem sokkal a cél előtt összeütközött Toomaline Jackkel és ezért csupán másodikként tudott befutni. A győztes a Bandicoot Tipoki nevű agár lett. Drogbának azonban így sem kellett szégyenkeznie: az angol lapok szerint már az is nagy szó, hogy egyáltalán bejutott a döntőbe. Ráadásul Barabás Zsuzsanna állítása szerint azon a 10 magyar szurkolón kívül, akik kiutaztak a verseny kedvéért, rengeteg angol is szorított az agárnak. A The Mirror egyenesen az est fő attrakciójának nevezte Drogba jelenlétét.

"A gyors agár az születik"
Óriási eredmény - kommentálta a győzelmet az [origo]-nak Gálik István, a magyar Agár Verseny Bizottság elnöke. Tenczel Gábornak és Drogbának sikerült először magyarként bejutnia az Angol Derby döntőjébe. Mindezt úgy, hogy Magyarországon nem övezi nagy népszerűség ezt a sportágat.
Két hivatalos szervezet van jelenleg Európában, mely az agarakkal foglalkozik. Az FCI inkább azok számára szervez versenyeket, akik hobbi szinten űzik ezt a sportot, ezzel szemben a CGRC ugyanezt profi szinten csinálja. A magyar klubok jelenleg az FCI alá tartoznak. Ez Gálik szerint nem azt jelenti, hogy másképp futnak az agarak, mint a profibb versenyeken, hanem csupán azt, hogy más országokkal szemben itt nincsen meg az ipari szintű versenyekhez hozzátartozó fogadási mentalitás. "Nincs annyira a középpontban" az agrárverseny - fogalmaz Gálik, aki Tenczelen kívül nem is ismer más magyar edzőt, aki a CGRC által szervezett versenyeken részt vesz.
Tenczel Gábor arra a kérdésre, hogy láthatjuk-e a kutyát még Magyarországon versenyezni határozott nemmel felelt. Bár Ausztráliába is hívták őket, maradnak Angliában. "Nevet szeretnék csinálni magamnak ebben az országban, és úgy gondolom, hogy jó úton haladok" - mondta Tenczel, hozzátéve: "A gyors agár az születik, Drogba pedig egy fantasztikus kutya." Szerinte ha minden jól megy, a most hároméves agár még másfél-két éven keresztül versenyezhet. A következő megmérettetés a William Hill Classic július 3-án, ez a második legnagyobb verseny Angliában, és szeretnék megnyerni.

Forrás: Origo