vizslaLétezik egy olyan kutyaiskola-fajta, ahol az ebek fajtától-nemtől függetlenül együtt, póráz nélkül tanulnak, és a moticáviót nem a büntetés elkerülése jelenti.
A magyar fejlesztésű módszer már nemcsak hazánkban örvend egyre nagyobb népszerűségnek, de külföldről is komoly érdeklődést mutatnak iránta.
Bár a kutya nagyon édesen tud kiflivé összegömbölyödve aludni és okosan nézni ránk, valójában mégis ösztönlény, és néha képes teljesen kifordulni magából. Viselkedése alapján, mint egy tükör, megmutatja, milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk, csakhogy ezeket a jeleket, – ha tetszik – visszatükröződéseket nem könnyű felismernünk.
Ez a hasonlat az alapja a Korom Gábor és kollégái által kifejlesztett módszernek, amely teljesen újfajta megközelítést jelent a kutyaiskolák világában. A Tükörmódszer névre keresztelt kutyanevelési technika a Népszigeti Kutyaiskolában született, sok éves kutatás eredményeként.
A módszer lényege, hogy a tanulás nem korlátozódik az iskolában eltöltött időre, hanem hármas tagolással igyekszik egyszerűvé és átláthatóvá tenni az ember és a kutya kapcsolatát – magyarázza Boronyák Szandra, az Ebulo Kutyaiskola vezetője.

Találni egy köztes nyelvet

Az első egység a kutya-gazda viszony rendezése ösztönkezelési technikák segítségével, mely során a gazdik megtanulják, hogyan lehet a kutyával a saját nyelvén kommunikálni. Ebben segít a második egység, a tanítás fontos és hatékony eszköze, a klikker, ami egyfajta átmeneti nyelvet jelent a kutya és a gazda között.

A klikkerképzés nem újkeletű, a gyökerei egészen az 50-es évekig nyúlnak vissza. Kezdetben pszichológusok alkalmazták különféle állatkísérletekben, később pedig főként tengeri emlősök – főként delfinek – kiképzésénél hívták segítségül, mivel a másutt használt, tekintélyen és kényszeren alapuló módszerek ez esetben csődöt mondtak. Egy delfinre ugyanis nem lehet pórázt rakni és olyasmire kényszeríteni, amit nem akar megtenni.

A klikkerképzést aztán a kutyanevelés is felfedezte magának: mellőz mindenfajta erőszakot, a kutya a szerkezet által kiadott hangot egy operáns kondicionálási folyamatnak köszönhetően pozitív megerősítésként értelmezi. A klikker a Tükörmódszerben egyfajta fényképezőgépként funkcionál, mintegy megörökítjük, „lefényképezzük” vele azt a magatartást, amit helyesnek vélünk a kutya részéről, majd pedig megjutalmazzuk. Az állatban a kattanó hang és a falat együttes hatására végül igen hamar tudatosul, hogy amit éppen csinált, az a kedvünkre való.

A lényeg a közös élmény
A közös munka a klikker segítségével élmény lesz mind a kutya, mind a gazda számára, ami ezáltal javítani fogja kettejük kapcsolatát. A harmadik nagy egységbe – az életmódba – tartoznak az etetési és sétáltatási szokások, valamint az, hogy a kutyát fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is megdolgoztassuk.

Persze az emberre, állatra támadó kutyákat a Tükör-iskolákban is szankcionáljuk, ámde egy elég szokatlan módszerrel – teszi hozzá a szakértő. Mivel a kutya társas lény, számára az egyedüllét, a csoportból kizárás nagyon erős jelentéssel bír. Az agresszív kutyákat tehát úgy büntetjük, hogy elzavarjuk őket a falkától, mígnem a végén már annyira kellemetlenül érzik magukat, hogy maguk akarjanak visszajönni.

– A jó gazda ismeri a kutyája igényeit, következetes és ellentmondást nem tűrő, mikor arra van szükség – mondja Boronyák Szandra. Úgy véljük, nem létezik javíthatatlan kutya, csak maximum olyan gazda, aki nem elég kitartó.

Forrás: NOL