Immár ötéves múltra tekint vissza az egyhetes bentlakásos vadászkutyás tábor, amelyet a nyár első felében rendeznek a Baranya megyei Martonfán.

A rendezők és a támogatók között szerepel a Karasica-Völgye Vadásztársaság, az OMVK Baranya Megyei Területi Szervezete, a Magyar Véreb Egylet, a Német Vizsla Klub Magyarország, az Országos Vizsla Klub, a Gemenc Zrt. valamint a környező vadászatra jogosultak. A táborba olyan általános és középiskolás fiatalok jelentkeztek, akik első vadászkutyájukat trenírozzák. Éppen ezért nagyon fontosak az első benyomások, a különböző kiképzési, tartási és együttélési módszerek helyes elsajátítása.

Mivel a tábor létszáma a kutyák elhelyezése végett korlátolt, az első tíz jelentkező kezdhette meg a tréninget július 6 -11 között. A fiatalok kontinentális vizslákkal, a magyar és a német vizsla két szőrváltozatával, rövid és drótszőrű vizslákkal érkeztek. Az idei évben a gyerekek úgynevezett tematikus napokon ismerkedtek a vadászkutyákkal, és a különböző munkafázisokkal. A tematikus napokon elsőként a kotorékosok mutatkoztak be. Az egész nap a kotorékkutyákról szólt, előadásokkal és egy látványos élő kotorékozással, ahol természetesen nem maradt el a már megszokott ásás sem. A kutyákat és a munkát Fuchs Tamás, valamint Kelemen András mutatta be. A szerdai nap a vérebeseké volt, amikor Jung Jenő a Magyar Véreb Egylet tagja, ismert vérebvezető mutatta be a vérebvezetéséhez szükséges eszközöket és beszélt arról a mentalitásról, mely a véreb vezetéséhez szükségeltetik. A nap végén csapafektetés volt a program, melyet másnap egy tapasztalt véreb sikeresen teljesített. A csütörtök a vizslásoké volt, ahol elsőként Eppel János a Német Vizsla Klub Magyarország tiszteletbeli elnöke a világ egyik legismertebb vizslafajtáját, a német vizslát mutatta be. A délutáni programban Tauber István az Országos Vizsla Klub képviseletében látványos bemutatón és érdekes élménybeszámolón keresztül mutatta be a magyar vizslát.

A nagy nyári hőség miatt, a gyerekek saját kutyáikkal csak kora hajnalban és késő este tudtak foglalkozni, de mindenképp megérte a korai kelés, hisz a szombati VAV –vizsgán, ahol Radó Zoltán és Konyecsni Károly bíráskodott, minden nevezett kutya teljesítette a feladatokat. A vizsgára való felkészülés olyannyira sikerült, hogy a vadászkutyás tábor a pénteki napon, még bemutatót is tartott a Mecsekerdő Zrt. sasréti vadásztáborában. Köszönet a támogatóknak, az előadóknak, akik közül mindannyian önzetlenül jöttek és egyetértettek abban, hogy nekünk felnőtteknek mindent meg kell tennünk azért, hogy a következő generációk pontosan értsék azt, hogy az elődök mit miért csináltak, miért dolgoztak, mit jelent a vad és az állatok szeretete.

Forrás: Agyaki Gábor