aranysakalokNemrégiben először jelent meg egy aranysakál a kelet-tiroli Pustertálban.

A közelmúltban Dél-Tirolban, Felső-Ausztriában, Karintiában és Stájerországban is megjelentek az aranysakálok. További négy aranysakál család él Burgenlandban. A Burgenland tartományi kormány szerint ennyi már elég. A tartomány most megpróbálja jóváhagyni azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a vadászok számára, hogy október és március között kilőjék az aranysakálokat.

Kedvező a védettségi állapot?
Az aranysakál a növény- és állatvilág-irányelvben a közösségi érdekű fajok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a vadászat csak akkor lehetséges, ha van egy úgynevezett kedvező védettségi állapot. Egy államtanácsos képviselő kijelentette, hogy az aranysakál populáció elérte ezt a státuszt. A védelmi állapot objektív értékelése azonban úgy tűnik, hogy nem indokolja azt a döntést, hogy Burgenlandban elkezdhetik az arany sakálok gyérítését, amint azt a hírekben közölték.
A tartományi vadászati szövetségek azonban évek óta támogatták az aranysakál vadászhatóságát. Ennek fő oka az, hogy az aranysakálok mezei nyulakat és fácánokat, fiatal őzeket vagy még nagyobb zsákmányt ejtenek el - mondja a vadászati ??egyesület képviselője.

A közvélemény
Ezeknek a vadászoknak a pontos számát még meg kell határozni. Ez szintén nehéz, mivel a régióban nem létezik hivatalos szám a sakál populáció jelenlegi számáról. A nyilvános szavazás arról, hogy meg kell-e ölni az aranysakálokat, egyértelműen megmutatja, mit gondol a lakosság. 1000 szavazó közül 85 százalékuk nem ért egyet a vadászatuk engedélyezésével.

Forrás: ForestPress