vereb 1A közel egyhetes vérebes és kürtös programokra került sor Martonfán és Gemencen a május első teljes hetében.

A Magyar Véreb Egylet és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei Területi Szervezete közösen szervezte azt a vadászkürtös tanfolyamot, mely azon vérebvezetőknek szólt, akik az egylet tagjai és kürtös tudásukat szerették volna csiszolni. A tanfolyamra – amely május 6-án vette kezdetét – Erdélyből, Horvátországból, sőt még Dél-Afrikából is érkezett vérebvezető. Az egyhetes bentlakásos tábor jó időben lett szervezve, mert a Karasica–völgye Vadásztársaság területén éppen intenzív vadkárelhárítás folyt a kukorica vetésterületeken. Ennek eredményeként a hét folyamán öt sebzés történt. A vérebesek dicséretére legyen mondva, mind az öt vaddisznó megkerült – köztük két kan –, rövid hajszás munkával. A hét közepén május 8-án, már hagyományosan a vérebes-vadászkürtös táborra lett szervezve az egylet Baranya vármegyei körzeti napja. A programban az elővizsga mellett baráti találkozón volt a hangsúly. Az elővizsgára hét kutya nevezett, és ebből háromnak sikerült teljesíteni az előírt feladatokat.

Ezek után a vérebesek tábora, a hét végére áttette székhelyét a világhírű Gemencre. Azon belül is Karapancsa volt a központja a harmadik Zilai János Nehezített Vércsapa Versenynek. A rendezvény házigazdája a Gemenc Zrt., rendezője a Magyar Véreb Egylet volt. Ezúttal Flaisz Szilárd, mint a verseny vezetőbírója öt bírói körben jelölte ki a nevezett kutyák bírálatát. Az elmúlt év tapasztalataiból okulva – miszerint a Zilai Jánosról elnevezett emlékverseny valóban méltó névadójához – csakis olyan kutyák juthatnak helyezéshez, melyeket tudatosan, az évszázados szabályok szerint vezettek be a vadászatba. A reggeli megnyitónál Janács Gergő, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője és dr. Buzgó József, a Magyar Véreb Egylet elnöke köszöntötte a megjelenteket. Karapancsa, a főúri kastély, a csodálatos park és a kiváló vadászterület, minden egyben volt ahhoz, hogy rangjához méltó legyen a rendezvény. A házigazdák, mint mindig, most is mindent megtettek annak érdekében, hogy az egylet tagjai és az érdeklődők egyaránt jól érezzék magukat.

vereb 2

Sikeres nemzetközi csapata Martonfa határában: Czirmai Levente (Székelyföld), Ferenc István (Horvátország), Montvai Zsolt (Magyarország) és Razvan Vlad-Berindan (Dél-Afrika)

A Zilai János Nehezített Vércsapa Verseny eredményei:

1. Babály Csaba, Pálbükkősi Nimród, bajor hegyi véreb kan, I. díj, 190 pont

2. Paragi Gábor, Szépvölgyi Nyomkereső Cudar, hannoveri véreb kan, I. díj, 190 pont

3. Bodorics Balázs, Sudár–Zátonyi Amica, hannoveri véreb szuka, I. díj, 190 pont

(Mindhárom dobogós kutya kilenc csapajelet talált, így a helyezéseket a csapákon eltöltött szintidők döntötték el.)

A martonfai elővizsga eredményei:

Kálmán Gyula, Chilli Vtácnik, bajor hegyi véreb szuka, I. díj, 124 pont

Picz József, Elix Vrania Hora, hannoveri véreb kan, II. díj, 98 pont

Razvan Vlad-Berindan, Vétyempusztai Dani, bajor hegyi véreb kan, III. díj 82 pont

Forrás: Nimród