sandi with white tail buckNéhány ember számára a vadászat idegen fogalom.

A közeli élelmiszerboltban könnyen beszerezhető, csomagolt húsok korszakában az igény - e sporton kívül - elavultnak tűnhet.
Ennek ellenére nagyon sok ember úgy dönt, hogy a mai napig a vadászatot választja, ha élelmet kell tenni az asztalra. Mások úgy vélik, hogy az állatok elejtése etikusabb módszer maguk és családjuk táplálására.

Sandra Broncheau-Mcfarland számára ez minden, sőt több.
„Apám és családom a Nez Perce és a Cherokee kultúránk részeként kezdett vadászni” - mondta Broncheau-Mcfarland. "Ez hagyomány és szükségszerűség volt."
Napjaikban Sandra a Nez Perce (Nee-Me-Poo) Nemzeti Történelmi Ösvény adminisztrátora, amelyen 16 éve dolgozik.
A Nez Perce indián rezervátumban nőtt fel, és apja az ősi földjein vadászott, amikor ő csecsemő volt.
"Apám mindig beszélt a törzsünk hagyományairól, arról, hogy miként kell ápolni és megóvni a földet, valamint az ott levő növényeket és állatokat" - mondta Sandra. "Az állatokat rokonainknak tartottuk."

Ma Sandra viszi tovább apja tanításait, vele őseik tanításait. Azt mondja, hogy az alapvető etikának, amelyet népe évezredek óta betartott, a vadászok mindenben osztoznak - a természet és a vadvilág általános tiszteletétől a tiszta ölés fontosságáig.
"Apám szigorúan szólt arról, hogy ne lőjünk, ha nem sikerül jó lövést összehozni - nem akartuk, hogy az állat szenvedjen."
A vadászat után imádkoztak, vagy énekeltek egy dalt, hogy megköszönjék az állatnak, hogy az életét nekik adta. Emellett az állat minden részét felhasználták, részben különösebb haszon nélkül, de leginkább tisztelettel.

"Bármilyen pazarlás súlyos bűncselekmény, és úgy gondoljuk, hogy betegséggel vagy szerencsétlenséggel büntetik a jövőbeli vadászat során."
Természetesen nem mindenki osztja ezt a hagyományt. Sandra továbbra is elismeri a vadászok egyedülálló rokonságát az élet minden területén. Azt mondja, hogy az olyan elkötelezett vadászok körében, mint ő, nem a trófeákról vagy az étel az asztalra helyezéséről van szó. Az affinitás egy közös filozófiáról szól, és fontos szerepet játszik az ökológiai egyensúly megőrzésében.
„Vadásznak lenni azt jelenti, hogy egy olyan csoporthoz tartozik, amely szorosan kapcsolódik a földhöz” - mondja Sandra. "Együtt segítünk a föld gondozásában és az állomány ellenőrzésében."

A vadászok együtt többet járulnak hozzá a vadon élő állatok gondozásához, mint bármely más szervezet, a felszerelésekre és a lőszerekre kivetett jövedéki adók révén. Ezeket az alapokat az állami hal- és vadvédelmi ügynökségek kapják, amelyek élőhely javító projekteket és egyéb vadon élő állatok védelmére irányuló erőfeszítéseket tesznek. A mai napig ez közel 11 milliárd dollárt tesz ki.

Ma a 193 millió hektárnyi állami erdők és gyepek szinte mindegyike nyitott vadászatra.

Forrás: fs.fed.us