sikeres gyeritesA belterületen elszaporodott őzállomány bakjait gyérítették a Szécsény-kerti városrészben az elmúlt héten. Az ottani ingatlantulajdonosok, termelők mindennapjait és terményeit régóta dézsmálják az elszaporodott őzek.

Ennek a problémának a megoldására került sor, amely az okozott kár nagyságára tekintettel szükségszerűvé vált.

A vadkárokozás elhárítását szolgáló vadállomány-szabályozás rendszeres volt a régebbi időkben. A szabályok szigorításával ez a tevékenység szinte ellehetetlenült, ami természetesen az emberi élet védelme és az anyagi javak óvása miatt szükségszerű is. Előző lapszámunkban olvashattak róla, hogy a Szécsény-kertben elszaporodott vadak gyérítésére került sor május utolsó hetében. A Kittenberger Kálmán Vadásztársasággal együttműködve három nap alatt biztonságos és ellenőrzött körülmények között lezajlott a vadállomány gyérítése. A körültekintő, átgondolt szervezés és tervezés alapján a szükséges engedélyek is kiadásra kerültek.

A hivatásos vadászok három ellenőrzőpont kialakításával szavatolták a reggel 5–8 óra közötti időszakban a területen való mozgás biztonságát. A gyérítés a vadászati szabályok alapján az őzbakok tekintetében zajlott. A most megszerzett tapasztalatok alapján lesz majd lehetőség egy olyan őszi-téli vadászat megszervezésére, ahol a károkozó állatok szélesebb körére terjedhet ki a tevékenység. A Kittenberger Vadásztársaság szakemberei a szabályok maradéktalan betartásával, etikusan, a környezet és a lakosság legkisebb zavarásával végezték el a feladatukat – összegezte Polgár Zoltán alpolgármester a történteket.

Az akció végeztével Skoperda Gábor, a vadásztársaság elnöke személyesen számolt be a tapasztalatokról és az eredményekről. Elmondta, hogy nyolc őzbak került kilövésre, és a gyérítés folytatása ősszel várható, amikor már nemcsak őzbakok, hanem a kárt okozó fajok lehetőleg teljes köre célpontba kerülhetnek.

Köszönjük a lakosság, legfőképp az ott lakók megértését és türelmét.

Forrás: Békés Mátrix
0
0
0
s2smodern
powered by social2s