Vadbaleset1Vasárnap csak Győr-Sopron-Mosony megyében négy olyan közúti baleset történt, amikor gépjármű vadállattal ütközött.

Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig egy motoros az életét vesztette, miután őzzel, majd autóval ütközött. Soroljuk, mire kell ügyelniük az utakon közlekedőknek.
A vadbalesetek jellemzően az éjszakai fényviszonyok között és kora hajnali időszakban, lakott területen kívül történnek. Ne gondoljuk azonban, hogy lakott területen belül nem történhet vadbaleset! Hónapokkal ezelőtt Tiszavárkony belterületén, a reggeli órákban ugrott őz egy kerékpáros elé, a baleset során az asszony súlyosan megsérült.

Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol fokozottan számolni kell vadon élő állatok megjelenésére, a vadásztársaságok a veszélyforrást jelző táblával és az alatta elhelyezett – távolságot is feltüntető – kiegészítő táblával jelzik.

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt augusztus 7-én 20 órakor a 38-as számú főút 28. kilométerszelvényében Nyírtelek közelében Gyulatanyánál.
Egy motorkerékpáros őzzel, majd egy személygépkocsival ütközött. A baleset következtében a motorkerékpárral közlekedő, 37 éves debreceni férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Vasárnap négy anyagi kárral végződő, úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a rendőröket Győr-Moson-Sopron megyében. Személyi sérülés nem történt, de három esetben a vadon élő állat nem élte túl a karambolt.

Egy harmincéves német férfi személygépkocsival közlekedett a 86-os számú főútvonalon Mosonmagyaróvár felől Csorna irányába augusztus 7-én, a kora reggeli órákban. Haladása során Hanságliget külterületén, az út melletti mezőgazdasági területről egy szarvas szaladt a járműve bal oldalának.

A 8507-es számú úton, Jánossomorja határában közlekedett személygépkocsijával egy harmincéves osztrák lakos a kora esti órákban, amikor az út melletti füves területről egy őz ugrott neki a gépkocsinak.

A reggeli órákban a 85-ös számú főúton a 8-as kilométerszelvénynél az út bal oldaláról, bokros, füves területről egy őzbak ugrott egy 42 éves férfi által vezetett gépjármű elé.

A 8417-es számú úton Rábacsécsény felől, Enese irányába vezette gépkocsiját a hajnali órákban egy 44 éves lébényi sofőr. Útközben, a 17-es kilométerszelvény közelében, az út jobb oldalán lévő füves árokból egy őz lépett az úttestre. A sofőr az ütközést a fékezése ellenére sem tudta elkerülni és az őzet elütötte.
A rendőrség az alábbiakat tanácsolja a gépjárművezetőknek.

Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló állat hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!
Amennyiben egy település határában, illetve zöldövezetében közlekedik, akkor is számítani kell arra, hogy az úton vadon élő állatok jelenhetnek meg, hiszen ezek az állatok szinte velünk együtt élnek, a közelünkben nevelik kicsinyeiket, ezért vigyázzunk rájuk és magunkra is!

Az őzek megjelenésére nemcsak a kora reggeli és késő esti, éjszakai órákban, illetve csak a vadveszélyt jelző helyeken kell számítani, hanem nappal is, erdők, mezőgazdasági területek melletti füves, bokros részeken.
A sofőrnek az út mindkét oldalára figyelnie kell vezetés közben.
Az őzelütések a legtöbb esetben az állat sérülésével, elpusztulásával járnak, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik.
A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, hiszen nem védi őket a gépkocsira jellemző, passzív biztonsági megoldások, ezért is nagy szerepe van az általuk viselt bukósisaknak és a megfelelő védőruházatnak.
…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Magyar Nemzet
0
0
0
s2smodern
powered by social2s