somogyi ertekek sefagA Somogy Vármegyei Értéktárban jelenleg 207 – köztük több jelentős, a SEFAG Zrt-hez köthető tétel – szerepel. De vajon melyek ezek? Erről Merczel István Erdőgazdálkodási osztályvezető, egyben az Értéktári Bizottság természeti környezetért felelős bizottsági tagja mesél nekünk:

„A világszinten elismert somogyi vadállomány 2014. júniusában került be az Értéktárba, tekintve, hogy Somogyban az érmes trófeák száma jóval magasabb az országos átlagnál és a vármegye virágzó vadászati turizmusa méltán szerzett komoly hírnevet a világban. Ugyancsak 2014. júniusától értéktári tétel a „Zselic és a Zselici erdők”, melynek őshonos flórája, faunája országos szinten is nagy kincs.

Kulturális örökség kategóriában „A Studinka-hagyaték”-ot kell megemlítenem. A lábodi vadászterületen dr. Studinka László 10 éves irányítása alatt teremtődött meg az a bázis, amely révén a terület egyedülálló vadgazdálkodási eredményei születtek az elmúlt évtizedekben. A vadászterület a neves szakember tevékenysége nyomán kialakult gazdálkodás hatására kaphatta meg 1994-ben a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács által adományozott – egy terület vadgazdálkodásának legmagasabb elismertségét jelentő – Edmond Blanc-díjat. Studinka László hagyatékát méltó módon őrizzük, a munkájának bázisát jelentő petesmalmi vadászházat a SEFAG Zrt. 2012-ben újította fel, majd 2015-ben nyitotta meg kapuit a Nagysalléri Vadászati Múzeum.
A „Lábodi vadászterület és a dél-dunántúli gímszarvas populáció” 2015 márciusában nyert felvételt az Értéktárba, a vadászterületen a ’60-as évekre a vadgazdálkodási elvek elősegítették a nagyvad térnyerését, a nívós gímszarvas gazdálkodás eredményeképpen 1967-ben itt esett a híres Auloch-bika.

Az Iharosi Erdészet területén található Ágneslaki arborétum 2017. novembere óta gyarapítja Somogy Vármegye értékeit, nagy fajtagazdagságú gyűjteménye erdészet-történeti különlegesség. Páll Endre életműve és hagyatéka 2019. februárjában került be az Értéktárba, hisz a szakember mind szakmailag, mind a vadászati irodalom terén maradandót alkotott. A „Lábodi dámbarcogók” 2015. márciusától Értéktári szereplő, területén a dámok az októberi nászidőszakban koncentráltan vannak jelen, mely kétségkívül egyedi jelenség.

Nem különben a Zselici Csillagoségbolt-park és Csillagpark, ahol külső zavaró fények nélkül élvezhető az éjszakai égbolt. A fényszennyezés-mentes Zselicség 2009-ben – Európában elsőként, egy skóciai területtel egyszerre – kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park (International Dark Sky Park) címet. Az Értéktárba 2014. júniusában került be. A Belső-Somogyban található 33 férőhelyes Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, mely egykori Festetics uradalmi erdészlak volt, 1994. óta működik erdei iskolaként. Elhivatott vezetője Mihály Betta, kollégánk neve sokak számára csenghet ismerősen, hiszen évente megrendezett nyári tábora meglehetősen nagy népszerűségnek örvend a gyermekek körében.

Maga a „Lábodi turisztikai térség” is értéktári szereplő, területén Petesmalomban, Nagysallérban és Sziágyon van különböző funkciójú épületcsoport (vendégház, vadaspark, vidrapark, erdei iskola, tanösvény). Végül meg kell említenem a Kereki Fehérkő várát, amely 2018 óta jegyzett Vármegyei Érték. A társaság kezelésében levő, XIV. században épített védrendszer napjainkban – a 2017-ben indult „Bejárható Somogy varázsa” program eredményeként – kitűnő műszaki állapotban várja a látogatókat. A történelmi helyek szerelmeseit környezetbe illeszkedő járó felület vezeti körbe a falak mentén és a vár északi oldalán a kilátó teraszon megpihenve gyönyörködhetnek a Balatoni panoráma szépségeiben.”

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala