evadzaro solymaszat1A Magyar Solymász Egyesület 2024. január 12-14-e között Békéscsabán, a Nimród Vadásztársaság területén tartotta a 2023-24-es évadzáró solymászatát.

A háromnapos rendezvényen látogatókkal együtt kb. 50 fő vett részt. Nagy örömünkre vendégül láthattuk olasz, szlovák és romániai solymászbarátainkat, akik velünk együtt vadásztak madaraikkal.

A vadászterület kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy a középfeszültségű vezetékek halálos sérülést okozhatnak a solymászmadaraknak, így ezektől távol eső részeken lehetett a vadászatot tervezni. Szerencsére hatalmas területek, bőséges vadon élő és kihelyezett fácánok álltak rendelkezésre, valamint kérvényezték nekünk a nyúl vadászati lehetőségének meghosszabbítását is. Nagy köszönet jár a fogadó vadásztársaság részéről Karasz Vilmosnak és Vidovenyecz Lászlónak, akik minden kérésünknek eleget téve lehetővé tették, hogy nagyon jól érezzük magunkat.
A résztvevőket három csoportba osztottuk. A magasröptű madarakat repítők két külön csoportban vadásztak, összesen 18 vándorsólyommal. A sólymokkal való vadászat során nagyon fontos szerepe van a vadászkutyáknak, akik megkeresik, majd „megállják” a zsákmányul szolgáló fácánt. Ekkor a vadász elengedi sólymát, aki felmagasít akár több száz méterre is és gazdája felett tartózkodva kémleli a területet.

Ekkor kiugrasztja a kutya a fácánt és a sólyom ezt észrevéve óriási sebességgel zuhanva (akár 160-200 km/h) próbálja elejteni prédáját. Sikeres pedzés esetén a vadász kicseréli a fácánt kevésbé értékes húsra, amit a madár lelkesen elfogyaszt, hiszen éhes. A sólymoktól szélsebes parabolákat és izgalmas támadásokat láttunk, valamint sebesröptű foglyokkal, érdeklődő egerész- és gatyásölyvekkel, döbbenten néző kerecsensólymokkal és riadtan menekülő énekesmadarakkal, réti fülesbaglyokkal is találkoztunk.

Az alacsonyröptű kategóriába tartozó madarak külön csoportban voltak. Itt a Kecse névre hallgató szirti sas, 4 Harris-ölyv és 11 héja vadászott összesen. Ezek a madarak a felugró nyulat, felrebbenő fácánt közvetlenül kézről engedve üldözik és fogják meg. Támadásuk gyors és erőteljes. Kecsét már jól ismerjük, profi vadász, de a többi madárban sem kellett csalódnunk. Itt is vadászkutyák segítik a vad megtalálását. A madarakat jól működő jeladóvak ellátva lehet repíteni azért, hogy elvesztés esetén meg tudja keresni a gazdája. A vadászat végén a terítéken 3 db nyúl és 50 darab fácán volt, megelégedésünkre.

evadzaro solymaszat2

Az első két nap időjárása tökéletes volt. A kissé fagyott talaj lehetővé tette, hogy bár terepjárókkal, de be tudjunk menni a vadászterületekre. A harmadik napon az erősen fújó szél nagyon nehezítette a madarak munkáját. A solymászok és a látogatók is fegyelmezetten, együttműködően viselkedtek. A vadászmadarak jól felkészültek voltak, szépen dolgoztak, és mindegyik épen és reméljük jóllakottan hazaért.
Szállásunk a békéscsabai Fenyves Hotelben volt, ahol jókat beszélgetve fogyasztottuk el a hideg napok végén vacsoránkat, Puskás László olaszországi versenyen nyert borával kísérve.

Köszönet a szervezőknek, Stella-Baráth Ritának és Egyed Istvánnak és mindenkinek, aki munkájával, jelenlétével, jókedvével sikeressé tette az évadzáró vadászatot!

A cikket a Magyar Solymász Egyesület vezetőségének engedélyével közöltük.

Írta: Egyedné Molnár Krisztina – Magyar Solymász Egyesület

Fényképeket készítette: Egyedné Molnár Krisztina, Fördős Zsolt, Iacob George, Papp Attila (további képek itt)
Forrás: Agrojager