kobor kutyak oz 1Kovács András, a Parlagi Sas Alapítvány alelnöke kóbor kutyák támadását rögzítette:

Becslések szerint mintegy 300 ezer kóbor kutya lehet Magyarországon. Ezeknek egy része az épített környezeten kívül is keres táplálékot, több kutya egymással együttműködve pedig már sikeresen vadászhat apró- és nagyvadra is.

A tegnapi terepbejárás során egy ilyen esetnek voltam szemtanúja. Két kutya keltette fel a figyelmemet egy gyepterületen, az úttól több száz méterre. Távcsővel rájuk pillantva azonnal világossá vált, hogy pár perccel korábban egy fiatal őzet rántottak le, és éppen igyekeztek a náluk valamivel nagyobb állatot megfojtani, ami még kétségbeesetten küzdött az életéért.
Dudálva, majd az autóból kiugorva, hangos kiabálással próbáltam elriasztani a kutyákat, de azon kívül, hogy a figyelmüket felkeltettem, ez sajnos nem sikerült. Egy közeli dűlőút fagyott talaján az autóval rövid idő alatt sikerült megközelíteni a csoportot 120-150 méterre. A kocsiból kiszállva, kiabálva indultam feléjük. Ekkor a kisebb kutya elfutott, a nagyobb viszont figyelt, hogy mit teszek. Nem akarta otthagyni az áldozatát, de nem sokkal később eloldalgott.

Az őz egy befagyott, vízállásos területre tévedt és a jégen nem tudott elmenekülni a kutyák elől. Közeledtemre a sokkos állapotban lévő állat még próbált felállni, és utolsó erejével elfutni, de az már nem sikerülhetett. Az állapota válságos volt, már nem zavartam. A terület hivatásos vadászát közvetítőn keresztül értesítettem.

kobor kutyak oz 2

A több százezer kóbor kutya és az ennél is jóval nagyobb számú kóbor macska óriási károkat okoz a hazai vadvilágban. Ez természetesen nem az állatok hibája, hanem a gazdák felelőssége, de felelősségre vonásra ritkán kerül sor. A szerencsétlen kutyák és macskák évente valószínűleg tízezres nagyságrendben esnek áldozatul a gépkocsiforgalomnak a közutakon, a vad védelmében pedig több ezer külterületen kóborló állatot lőnek le a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok.

A felelős állattartás szabályainak betartatásával, szigorú szankcionálással és állattartók folyamatos, már gyermekkorban elkezdett felvilágosításával talán lehet javítani ezen a szomorú helyzeten!

Forrás: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány / Agrojager