duvadhet 2Méltón nyitotta meg a Marcal-medence tájegység a megyei dúvadhetek sorát: zárórendezvényükön több mint száz róka feküdt a terítéken az aranysakálok mögött.

Immár hatodik éve folyik az országos dúvadapasztási program, így öt vadászati év statisztikája áll rendelkezésre ahhoz, hogy összevessük az eredményeket. – Ezeket vizsgálva elmondhatjuk, hogy dúvadgyérítésünk országos, megyei és tájegységi szinten is eredményes – jelentette ki a dúvadhét zárórendezvényén Takács András.

A Marcal-medencei vadgazdálkodási tájegység fővadásza emlékeztetett arra, hogy számos jogszabályi változás történt az elmúlt évben, köztük az éjjellátó céloptika, illetve a hangtompító használatának engedélyezése, melyek nagyban segítik a dúvadgyérítés hatékonyságát. Emellett tavaly november elseje óta az elejtett dúvadat már forintban meghatározott értékkel kell a vadászatra jogosultnak fizetnie a hivatásos vadász részére. – A másik fontos változás, hogy a dúvadjelek éves ellenőrzése során kiadott jegyzőkönyvet nem az éves vadgazdálkodási terv, hanem az éves jelentés mellé kell csatolni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kollégáimmal a vadászati év végét követően, azaz március első hetében végezzük majd el ezt a feladatot. Ekkor folytatjuk le tehát az évi egyszeri kötelező dúvadjel-ellenőrzést minden jogosultnál, akik az általunk kiállított jegyzőkönyvet fogják az éves vadgazdálkodási jelentés mellé csatolni, illetve beadni – tette hozzá.

Takács András örömtelinek nevezte, hogy egyre több sportvadász ismeri fel a dúvad elejtésében rejlő vadászati élmény és siker ízét. Mind mondta, tapasztalatai szerint nagyban segíti a dúvadgyérítést az egyre több vadászatra jogosultnál működő ösztönző rendszer, miszerint vadhússal, trófeás vad elejtésével vagy egyéb kedvezményekkel jutalmazzák a legtöbb dúvadat elejtő sportvadászokat.

Az eseménynek otthon adó Vaszar-Gecse Vadásztársaság vadászházának udvarát elfoglalta a hatalmas teríték. A dúvadhét zárórendezvényén 3 aranysakál, 106 róka, 22 borz, 2 dolmányos varjú, 4 szajkó és 6 nyest feküdt a terítéken. A legtöbb dúvadat idén a Marcal-Bitvaközi Vt. ejtette el, szám szerint 32 darabot. A képzeletbeli dobogó második helyére 22 dúvadjával a Gerence-Marcal-völgyi Vadásztársaságok Érdekképviseleti Szövetsége léphetett fel, a harmadik helyezés pedig a Nádler Herbert Vt-t illeti 15 vaddal.

Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke örömét fejezte ki, hogy nagy számban jelentek meg a vadászatra jogosultak, hisz ez azt jelenti, egyre többen érzik, milyen komoly jelentőséggel bír a dúvadgyérítés. Szerinte a jövőben nagyobb hangsúlyt kap majd az apróvadvadászat, melynek sikeréhez elengedhetetlen a dúvadak számának apasztása. Pap Gyula arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is fogjanak össze, és álljanak ki az érdekeikért, hiszen egyszer erősebb a mezőgazdasági és az erdészeti lobbi.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a kamara minden évben jutalmazza a megyében található három tájegység vadászatra jogosultjait, és serleget kapnak azok, akik a legjobban teljesítettek a dúvadhetek során. Idén erre a Pápai Agrárexpo keretében zajló megyei vadásznapon kerítenek sort.

A terítéket záró kürtszó után szakmai előadások következtek. Csirke László tájegységi fővadász az afrikai sertéspesti aktuális helyzetéről, illetve a nagyragadozók elterjedéséről és annak következményeiről tartott beszámolót. Groszeibl Zoltán tájegységi fővadász pedig nemcsak elméletben, de a helyszínen gyakorlatban is bemutatta, milyen kiváló vadászkutyák a retrieverek.

A főszerep most a bakonyiaké, ugyanis a Bakonyi Dúvadhét február 16-án kezdődik, és február 23-án tartják zárórendezvényüket a Képesfa Vadásztársaság Lovaspusztai Vadászházánál. A Balaton-felvidéki dúvadhét pedig ezt követően, február 22-29-ig zajlik majd.

Forrás: Mizsei Bernadett – OMVK / Agrojager