OMVK veszettsegAz év elején az ukrán határ közelében kimutatott veszettség fertőzések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) közleményben hívta fel az állattartók figyelmét a betegség megelőzésének – tehát a védőoltások – fontosságára.

A vadászoknak mindenki másnál nagyobb esélyük van a veszett vadállattal való találkozásra, így tőlük fokozott óvatosságot és felelős hozzáállást kérünk!

Habár az elmúlt évtizedekben az állategészségügynek a kiemelkedően sikeres vakcinázási programmal sikerült radikálisan visszaszorítania a korábban leginkább a rókaállományban jelenlévő veszettséget, a hazánk keleti határánál tapasztaltak éberségre intenek. Mostanáig – február 20-áig – Lapzártánkig, február elejéig ebben az évben már nyolc igazolt veszettségfertőzésről tudunk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből. Ezek közül négy esetben róka, két esetben kutya, egy esetben sakál és még egy esetben emberre lakott területen támadó macska mintája lett pozitív. (Ez utóbbi esetről videó is készült, itt tekinthető meg.) Az esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol korábban számos járványügyi intézkedést – többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését – rendelt el a hatóság, miután már tavaly ősszel is előfordultak veszettség-esetek a térségben, hangsúlyozta a közlemény. Az intézkedéseket fenn is tartják, amíg a helyzet indokolja.

A NÉBIH és a MÁOK lakossághoz intézett felhívásában hangsúlyozza az oltás fontosságát, amely kutyák esetében kötelező, macskáknál pedig ajánlott. Mint írják, az ukrán határ közelében különösen fontos a vakcinázás, de országszerte is indokolt.

A fentiekhez kapcsolódóan az alábbiakra hívjuk fel – különösen a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei – vadásztársak figyelmét:

  • Ha ragadozó állat sebesített meg valakit (nem feltétlenül vadászat során), haladéktalanul forduljanak orvoshoz! (Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.)
  • Az ilyen sérüléseket mindig be kell jelenteni a helyi állategészségügyi hatóságnak is.
  • Az elejtett ragadozókhoz kizárólag akkor érjünk hozzá, ha a vad biztosan nem él!
  • Az élve fogó csapdákból ne próbáljuk kivenni a ragadozókat!
  • Mivel leghűbb társunk van a legnagyobb veszélyben, ügyeljünk vadászebeink évenkénti, kötelező veszettségoltásának időben történő beadatására!
  • A vadászatvezetők fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy ellenőrizzék az oltást a kutyák egészségügyi könyvében!


A NÉBIH veszettségről szóló, tematikus tájékoztatóoldala

Forrás: OMVK / Agrojager