bakony vadjai kiallitasIgazán különleges tárlatnak ad otthon a mesebeli környezetben álló csopaki Plul-malom épülete. A Bakony Vadjai és Élővilága Kiállításnak köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a hazánk ékszerdobozának is mondható bakonyi és Balaton-felvidéki táj faunájába.

A II. Balaton Vadgasztro Fesztivál keretein belül, május 18-án a Bakony Vadászkürt Egylet közreműködésével megnyitotta kapuit az 1910-ben épült Plul-malomban található Bakony Vadjai és Élővilága Kiállítás. Az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezetének, azon belül is Baracskay Lajos titkárnak köszönhetően számos kiállítási tárgyat, illetve vadpreparátumot sikerült kiállítani az épületben, és csodálatos diorámákba helyezni azokat. A látogatók testközelből csodálhatják meg a vadállatokat. A cél, hogy a vendégek a jövőben közelebbről megismerkedjenek az erdei növényekkel, gombákkal is. Vadász Oszkár, a Balaton Vadgasztro Fesztivál alapítója, illetve a kiállítást üzemeltető Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány kurátora szerint az itt látottak után a vendégek sokkal otthonosabban mozognak majd az erdőben, és a gyerekekben korán kialakul a természet iránti tisztelet.

A kiállításon malomipari bemutatót is láthattak az érdeklődők, sőt, a malomban őrölt lisztből készült, kemencében sütött kenyeret és ínycsiklandó húsételt is kóstolhattak.
Ambrus Tibor polgármester, a Balaton Vadgasztro Fesztivál házigazdája a helyszínen elmondta, már az 1200-as évektől hét malom működött Csopakon a Séd-patak mentén, köztük ezen a helyszínen, a Kisfaludy utcában is, a mai Plul-malom helyén. – Mindig éreztük, hogy többet ér ez a malom egyszerű ipari műemléknél, így rendbe tettük a környezetét. De itt nem álltunk meg, életre keltettük a malomkereket is, hogy azt működésében is megcsodálhassák az ide látogatók. A képviselőtestülettel úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a malom mögött található terültet is, hogy helytörténeti kiállítást hozhassunk létre, majd gasztrocentrummá is vált a kemence megépítésével. Ma már több mint félhektárnyi egybefüggő terület nyúlik el a malom körül – ismertette megnyitóbeszédében a polgármester.
Még nem kapott külön funkciót a molnárlakás, amikor a Veszprém Vármegyei Vadászkamara megkereste az önkormányzatot azzal, hogy egy magyar vadfajokat bemutató kiállítást nyithassanak a helyszínen. A Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány pedig felajánlotta a terület további fejlesztését és a kiállítás működtetését. A jövőben szeretnének egy fácánoknak otthont adó voilert építeni, illetve a tervek szerint a malomárokba pisztrángokat és díszhalakat helyeznek. Reményeik szerint ezzel még több látogatót vonz majd a helyszín, akik több értékes információval távozhatnak.

Baracskay Lajos kamarai titkár szerint egy sokak összefogásából létrejött, igazi közösségi tér valósult meg a helyszínen. – Az itt látható preparátumokat és diorámákat az Egy a Természettel Vadászati Világkiállítás és a Veszprém Vármegyei Vadászkamara hozta létre a világkiállításra. A preparátumokat több épületben kiállították már, köztük Herenden és a pápai Esterházy-kastélyban. Az önkormányzat közreműködésének köszönhetően egy rendkívül látogatott helyszínné válhat a Plul-malom – mutatott rá Baracskay Lajos. Hozzátette, egy ilyen kiállítás létrehozására azért is van szükség, mert segít közelebb kerülni a természethez. – Ha sikerül, a jövőben muflonok és simogatható állatok is lesznek majd a helyszínen, így a gyerekeket már kicsi korban bevezethetjük a természet világába. Az ide látogató felnőttekkel pedig megértethetjük a vadászat fontosságát, és ezáltal segíthetjük a vadászok elfogadását is – mutatott rá.
Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke elmondta, nagy örömmel tettek eleget a közös projekt létrehozásnak. – A kiállítás kettős célt szolgál. Egyrészt elősegíti a vadászat társadalmi elfogadását, másrészt kiválóan beilleszthető az ifjúsági programokba. Ma mind az országos, mind a vármegyei vadászkamara célja az, hogy megragadja az ifjúságot, megismertesse őket a természettel, a magyar vaddal és ez által a vadászattal, illetve a vadgasztronómiával is – tette hozzá. Ismertette, a Vadászati Világkiállítás örökségekét képező preparátumok és diorámák létrehozása nagy erőfeszítéseket kívánt, s nem csekély anyagi befektetést – közel húszmillió forintot – igényelt, és az összes hazai nagyvadfajt bemutatja.
– A mai napon egy olyan kiállítást tekinthetünk meg, melyben elvitathatatlan érdemei vannak az Ambrus Tibor vezette Csopaki Önkormányzatnak és a Veszprém Vármegyei Vadászkamara részéről Baracskay Lajosnak, aki segítette a kiállítás létrehozását, új otthont biztosítva a preparátumoknak – mondta el megnyitóbeszédében Gyurkó Máté. A Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány kurátora szerint ilyen környezetben újra érezzük a természet valódiságát és nagyságát. – A mai virtuális világban, melyben a fiataloknak a valóságtól és a realitásoktól eltávolodva nincs lehetőségük találkozni a természettel, most bepillantást nyerhetnek annak csodájába. Köszönjük az alapítvány nevében, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy gondozzuk és újabb tartalmakkal töltsük meg ezt a kiállítást! Ebben a munkában alapítványunk részéről Vadász Oszkár vette ki leginkább a részét, és segítette elképzelésünk létrejöttét. Köszönjük az ő munkáját is! – tette hozzá.

A helyszínre látogatott Kontrát Károly országgyűlési képviselő is, aki elmondta, már többször volt szerencséje megtekinteni ezt a gyönyörű helyszínt, és élvezni a csodálatos klímát. – Annak idején biztattam Ambrus Tibor polgármester urat, hogy gyarapodjanak, és vásárolják meg a malom körül elhelyezkedő területet. A vadászok társadalmi szerepvállalása miatt is nagyon fontos, hogy a civil társadalommal jó kapcsolatban legyenek. Ez a bemutatóhely ezt is szolgálja. Magam is szeretem a természet, falun nőttem fel. Az apám gazdaember volt, és amikor szénát kaszált az árokparton, már tudta, hol fészkelnek a foglyok, fürjek, fácánok, letakarta a fészkeiket, vigyázott rájuk, hogy kikeljenek az utódok. Bízom abban, hogy ez a kiállítás is hozzájárul azoknak a céloknak a megvalósításához, amelyet mind az önkormányzat, mind az alapítvány és a vadászkamara kitűzött – tette hozzá.

A II. Balaton Vadgasztro Fesztivál keretein belül megnyílt kiállítást nyitvatartási időben megtekintheti a nagyközönség, és biztosak vagyunk abban, hogy bárki ellátogat ide, nem mindennapi élményekkel távozik majd.

Írta és fényképezte: Mizsei Bernadett – OMVK
Forrás: AgroJager