orrszarvuTúlélésükhöz radioaktív izotóp lehet a kulcs

Dél-afrikai tudósok új projektjének köszönhetően emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhatnak az orrszarvúak szarvai. Azt remélik, emiatt az orvvadászok számára egyre kevésbé jelentenek majd jó célpontot az állatok.

A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói radioaktív izotópot fecskendeztek az orrszarvúak szarvába. Az implantátum az állatokra nem jelent veszélyt, a szarvukat viszont emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi, a kutatók ezzel szeretnék visszaszorítani az orvvadászatot.

A Gizmodo angol internetes híroldal beszámolója szerint a Rhisotope nevű projektben összesen 20 orrszarvúba ültetik be az alacsony dózisú izotópokat. A beavatkozás az állatok számára fájdalommentes, ugyanakkor a művelet biztonságos elvégzése érdekében a beültetés előtt nyugtatót kapnak. Az egészségi állapotukat ezután hat hónapon át figyelemmel kísérik. Emellett a gondozóik sincsenek veszélyben, nem fognak sugárterhelést kapni. A kutatók szerint, ha a projekt sikeresnek bizonyul, akkor más állatoknál – például elefántoknál – vagy akár védett növényeknél is alkalmazni lehet azt.

Bár az izotópok emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik az állatok szarvait, az elsődleges cél az, hogy azonosítani tudják a csempészeket, mielőtt azok elhagyják Dél-Afrikát. A szakemberek szerint mivel a legtöbb nagy repülőteret és kikötőt már felszerelték a radioaktív anyagok érzékelésére szükséges eszközökkel – hogy így akadályozzák meg a nukleáris fegyverek csempészését –, a riasztó megszólalása azonnal nagy erejű katonai és rendőri mozgósítást eredményezne.

A projektet vezető James Larkin szerint Dél-Afrikában 20 óránként megölnek egy orrszarvút a szarva miatt, amelyeket aztán a világ minden pontján forgalmaznak. Mivel egyre kevesebb ilyen állat él a Földön, a feketepiacon jelenleg ez az egyik legértékesebb anyag, amivel a bűnözők kereskedni tudnak.

A Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány jelentése szerint 2023-ban 499 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, ami 11 százalékos csökkenés 2022-höz képest. A becslések szerint 16 800 szélesszájú orrszarvú és 6 500 keskenyszájú orrszarvú maradt az egész világon – előbbi 80, utóbbi 30 százaléka él Dél-Afrikában.

A projektbe az alábbi kisfilm is betekintést enged:

https://youtu.be/Wy3hqdexWy0

Forrás: Nimród