derekegyházi vadaspark építésDerekegyház - Vadaspark és csónakázótó épül Derekegyházán magánberuházásból. A 20 hektáros bekerített erdőben a hazánkban őshonos vadfajokat lehet majd megtekinteni ősztől.
A Dalerd Zrt. négy éve működő horgásztavai mellett újabb turisztikai attrakció körvonalazódik Derekegyházán: a Derekerdő Kft. vadasparkot és csónakázótavat épít a falu határában. Az összesen 34 mil- liós beruházáshoz 25 milliós támogatást nyert a LEADER Programban a vállalkozás. A munkálatok már megkezdődtek, a 20 hektáros erdőt teljesen körbekerítik, benne sétautakat alakítanak ki.

A tervek szerint a hazánkban őshonos vadfajok 40–50 egyede lesz látható ősztől, többek között gím- és dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó, róka és borz. Lesz állatsimogató, és egy olyan vízzel elöntött terület, ahová vízi madarakat fognak telepíteni. A társaság jó kapcsolatot ápol a Szegedi Vadasparkkal, onnan kérnek majd szakmai segítséget, hogy a látogatók minél közelebbről vehessék szemügyre az állatokat. Október második felében nyitna a park, és jövő tavaszra költözne be az összes lakó.

Nem messze onnan, a horgásztavak túloldalán egy 2,8 hektáros csónakázótó, mellé pedig egy íjászpálya épül. Ezeket nyáron már kipróbálhatják az érdeklődők. A De- rekerdő Kft. képviseletében Szabó András elmondta, olyan programkínálatot dolgoztak ki, amely egy család idősebb és fiatalabb tagjainak igényeit egyaránt kielégíti, ráadásul nem zavarják egymást, a természet csöndjét minden látogató élvezheti majd. – Abból indultunk ki, hogy a térségben élő gyerekeknek ne kelljen 100 kilométert utaz- niuk, hogy vadat láthassanak természetes környezetben – tette hozzá Szabó András, aki szerint az már nyereséggel érne fel, ha önfenntartóan tudna üzemelni az ökoturisztikai létesítmény.

Ökatlon

Különcködés helyett együtt kínálnak turisztikai és szabadidős szolgáltatásokat derekegyházi vállalkozások és az önkormányzat. Az Ökatlonra keresztelt program lényege, hogy a községben megforduló turisták mindegyike megtalálja a számára legkedvesebb kikapcsolódási lehetőséget. Horgászat, vadászat, tereplovaglás, korong- és futóvad-lövészet, íjászat, vízi- és gyalogtúra, valamint kastélylátogatás szerepel a kínálatban, amely év végétől kiegészül a vadasparkkal és a csónakázótóval is.

Forrás: Délmagyar / Fotó: Bíró Dániel