vaddisznókoca malacokkalAz erdei kaland némi óvatossággal elkerülhető. Vaddisznóveszélyes időszak van az erdőkben.
A kirándulók többsége nem tudja, mit tegyen, ha egy vaddisznó váratlanul megtámadja. Szántay Károly erdész tanácsait érdemes megfogadni.
Gyakori a vaddisznó-támadás?
Szerencsére ritka, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is értelme ezzel foglalkozni.
-Mire érdemes figyelni?
- Kismalacot, tűnjön bármily magányosnak, véletlenül se közelítsünk meg. Kergetni, uram bocsá, kézbe fogni ugyancsak kevéssé tanácsos, mivel sivalkodására biztosan fölbukkan az anyaállat. Hihetetlen erő van
egy malacban, képes a megtermett embert is a földre küldeni. A koca kitartó, megáll annál, aki felingerelte, megtapossa, és fogaival nagy darab húsokat tép ki a testéből. De a fiatal süldők is felveszik a harcot az emberrel, rúgják, tépik, ahol érik. Ha az anyától a csemetéjét elrabolják, hosszan képes üldözni a tolvajt.
- Mit tegyünk, ha kész a baj?
- Másszunk fára, de ha ez nem lehetséges, vegyük föl a nyúlcipőt. Ha sokan vagyunk, mindenki másfelé szaladjon. De a legjobb megoldás, ha nem zaklatjuk az állatot, hanem messze elkerüljük.
- A kanok nem veszélyesek?
- De. A vaddisznó, a közhiedelemmel ellentétben, rendkívül fürge állat. A kan agyarával erőteljes és veszedelmes ütéseket mér ellenfelére - de szerencsére elenyésző esetben áll meg, és még ritkábban fordul vissza. Ha helyén van a szívünk, és nem veszítjük el a lélekjelenlétünket, könnyen megszabadulhatunk tőle. Engedjük magunkhoz a vadat egészen közel, és amikor már majdnem ránk lép, gyorsan ugorjunk félre egy fa mögé, vagy ha ez nincs, csak lépjünk ki az útjából. Az állat az esetek döntő részében továbbszalad. Akinek azonban nincs ideje vagy lehetősége minderre, annak nem marad más, mint a földre fekvés: a vaddisznó az agyarait ugyanis csak felfelé tudja használni, lefelé soha. Biztos megtapossa áldozatát, de ez még mindig jobb, mint ha kicsontozná a combját, netán kifordítaná a hasát.
- Nem túl biztató kilátások...
- A vaddisznó látása gyenge, hallása és szaglása azonban kiváló: az embert már félezer lépésről megérzi. Alapvetően inkább kerül bennünket, de ha zaklatják, ész nélkül nekimegy a zavarónak. Mindenkinek el kell fogadnia, az erdő nem sétatér, netán városi közpark, ahol a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egy madár a fejünkre pottyant. Ésszerű magatartással a bajok elkerülhetők, de ha veszélybe kerülünk, az elmondottak szerint érdemes eljárni. Kell hozzá egy adag bátorság, elismerem, de futni vagy feküdni hasznosabb, mint a kórházi ágyat nyomni.

Forrás: Magyar Hírlap