magaslesFatális véletlen okozta a 67 éves vadász halálát két és fél éve Bocskánál. Tulajdonképpen ezt mondták ki kedden a megyei bíróságon, ahol másodfokon két vadász büntetőügyét tárgyalták.
Tavaly októberben első fokon az egerszegi városi bíróság foglalkozása körében gondatlanságból elkövetett, halált okozó veszélyeztetésért Fenyvesi Norbertet 8 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházra ítélte. Ez ügyben elmarasztalt társát, Solt Imrét e vétség alapesetében marasztalták el és ítélték 150 ezer forint pénzbüntetésre.

A tragikus vadászatra 2007. november 24-én Bocska határában a Kürtős-patak közelében került sor. A délutáni hajtástvadászatot vezető Solt Imre eligazította a két puskást, Fenyvesi Norbertet és a német vendéget, akik egymástól több mint 300 méterre lévő magasleseken foglaltak helyet. Látták egymást, rádiókapcsolatban voltak. Az előttük húzódó gázvezeték pászmánál (kaszált keskeny sáv) bukkant fel a három szarvas; előbb a német férfi lőtt, majd amikor látókörébe kerültek, Fenyvesi Norbert kétszer húzta meg a ravaszt a 91 méterre lévő borjúra. Nem talált, de a második után a rádióban meghallotta társa fájdalmas kiáltását.
A német vadász halálos sebet kapott, mégpedig Fenyvesi Norbert fegyverétől.

Kedden fellebbezési tárgyaláson a megyei bíróságon szakértőket hallgattak meg, akik a közvetlen lövést kizárták. Mint Hegyi István szavaiból kiderült, a lövedék gurulatot kapott, de nem a földön vagy más szilárd anyagon, mert a lövedéken ilyen nyomot nem találtak. Legnagyobb valószínűséggel az egyik, Fenyvesitől 123 méterre lévő tócsa felületén, ahová 3 fokos szögbe érkezett. Kísérletekkel bizonyították ugyanis a szakértők, hogy 0-5 fokos tartományban érkező lövedék visszapattanhat és kiszámíthatatlan pályán repül tovább. Ez esetben még 180 métert tett meg a lövedék, ekkor majdnem vízszintesen érte a vadász testét az ágyékánál, itt irányt változtatott felfelé és a szívéig hatolt.

Legvalószínűbb, hogy a gázpászmát kaszáló gépek keréknyomában alakult ki egy 2-3 méter hosszú, 20-50 centi széles tócsa, amit a magaslesről valószínűleg nem is lehetett látni. Ennek rekonstruálását azonban nehezítette, hogy a vadászat előtti napok szárazak voltak, míg másnap jelentős eső érkezett, így a mély talajú terület képe teljesen megváltozott.

Hasonló baleset bekövetkeztének esélyét szinte nullára tette a másik szakértő, Nagy Imre, aki elmondta, több száz hajtás után se gondolta volna se ő, se más, hogy ilyesmi előfordulhat.

A megyei bíróság kedden kimondta a szakértői vélemények alapján, hogy Fenyvesi Norbert nem számíthatott rá, a lövedék a vízfelületen gurulatot kap és a tőle 316 méterre lévő magaslesen vadásztársa életét kioltja. Ezért mindkét vadászt felmentették, jogerősen.

Forrás: Zalai Hírlap