kevesebb medvét lőttek kiJelentősen csökkent a Hargita megyei erdőkben vadászók száma, ennek következtében a lezárult vadászidényben a 22 kilőhető medvéből csak 17 példány került puskavégre. Medvére a megye területén főként külföldiek vadásznak, egy-egy állat elejtéséért ugyanis jelentős pénzösszeget kell fizetni.

Catalin Mutica, a Csíkszeredai Erdészeti Igazgatóság vezetője szerint a vadászok ezúttal a gazdasági válság miatt mondtak le szenvedélyükről.

– Egy medve kilövéséért több ezer eurót kell fizetnie az állatot elejtő vadásznak. Az ár példányonként változik, 3 ezertől akár 15 ezer euróig is felmehet. A rendszerint visszatérő külföldi vadászokból a most zárult idényt sokan kihagyták, ez magyarázza, hogy nem értük el a 22 példányban meghatározott kilövési keret felső határát – közölte Mutica.

Az erdészet igazgatója szerint csökkent az érdeklődés a siketfajd iránt is, amelynek vadászati periódusa nemrég ért véget: a kilövési kerethez képest néggyel kevesebb madarat lőttek le. Egy siketfajdért egyébként ezer eurót kell fizetni.

Hargita megyét főként spanyol, német, osztrák és magyarországi vadászok látogatják, a sport hazai művelői közül viszonylag kevesen kérnek kilövési engedélyt. Az erdészet területén szerzett trófeák után fizetett pénz az igazgatóság számlájára folyik be, ebből az összegből oldják meg a vadak téli takarmányozását, illetve a vadászatok szervezését. Jelenleg az erdészek csak a Borszék-környéki 300 hektáros területen élő vaddisznó-populáció etetéséről gondoskodnak.

Forrás: Erdély.ma