kullancsVédőoltással, zárt ruhával védekezhetünk a kullancsok ellen.
A nyár beköszöntével nemcsak a napszúrástól kell tartani, hanem a kullancsoktól is. Az esetenként idegrendszeri károsodást is okozó Lyme-baktériumot ugyanis minden második kullancs magában hordozhatja. A megfelelő védekezés a szakemberek szerint a zárt ruházat, a rovarriasztó szer, valamint a fertőző agyhártya- vagy agyvelőgyulladás elleni védőoltás beadatása.  
 
Már vásárolható kullancsteszt is, amellyel könnyen ki lehet mutatni a fertőzöttséget
Magyarországon megközelítőleg 42 különböző fájta kullancs él, de fontos megjegyezni, hogy ezek közül nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget. Az eddig kutatások alapján hazánkban a Lyme-baktériumot - amely hosszabb idő múltán idegrendszeri károsodást okozhat - átlagosan minden második kullancs hordozhatja. Azonban a fertőzött kullancs csípése esetén is csak egy-két százalék az esély arra, hogy átterjed a betegség az emberre. Itthon átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírussal, ami végső soron halálos megbetegedést is okozhat.
Már nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban, kertekben, erdős, fás területeken is megjelentek a kullancsok. Emiatt rettentően fontos, hogy megfelelően védekezzünk a vérszívó rovarok ellen. A védekezés első síkja a fertőző agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a második a területvédelem: megszüntetni a ház melletti bozótosokat, fa-rakásokat, gyakran nyírni a gyepet. Mindemellett ajánlatos kerülni a vadak által látogatott helyeket.

A kullancsok által legfertőzöttebb területek Zala, Nógrád, Győr-Moson-Sopron megye, a Balaton-felvidék, Budapest, illetve annak vonzáskörzete - nyilatkozta lapunknak Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Hozzátette: Magyarországon jelenleg az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen van védőoltás. Ebből létezik junior-, illetve felnőttváltozat is. Fontos, hogy mielőbb elkezdjük a védekezést, így célszerű már az oltást is gyorsított eljárásban beadatni. Minden esetben három oltás szükséges az alapimmunizáláshoz. A védettség már a második injekciót követő 14 nap múlva kialakul. Ahhoz, hogy a megszerzett ellenállás hosszabb ideig fenntartható legyen, 5 évenként ajánlott az emlékeztető oltás. A gyorsított eljárásban a második oltás már 14 nap múlva is kérhető. Amennyiben nem sikerült megfelelően védekezni, és találunk magunkon kullancsot, nem kell megijedni. Otthon is el tudjuk távolítani a kizárólag a patikában kapható kullancseltávolító kanál segítségével - mondta Kapiller Zoltán. További újdonság, hogy már vásárolható kullancsteszt is, amellyel könnyen ki lehet mutatni a fertőzöttséget is. Amennyiben két piros csík jelenik meg, úgy Lyme-kórt okozó baktériumot tartalmazott a rovar szervezete. Ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: Népszava