diplomakiosztó és tanévzáró az erdőmérnöki karonA Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara 2010. június 14-én tartotta 2010 évi ünnepélyes diplomakiosztó nyilvános tanévzáró kari tanácsülését Sopronban.
A záróvizsgákat 2010. június 14-16-án tartották a karon, ahol 207 jelölt adott számot tudásáról. Köztük Lunk Eszter – ma már erdőmérnök – aki Egyesületünk Erdészcsillag Alapítványának ösztöndíját nyerte el az elmúlt évben.

A megjelenteket Prof. Dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte elsőként. Emlékezett és külön köszöntötte a Csíkszeredán tartott képzésükön részt vett és az ünnepségen megjelent végzősöket. Az oktatás emlékére székely kaput állítottak a botanikus kertben. Köszöntötte a végzősöket, akik eredményes vizsgákat tettek a különböző szakokon. Útravalóul ajánlotta, hogy először magunkban kell rendet teremteni és utána a környezetünkben is rendet tudunk tenni. Emlékezett Gróf. Széchenyi Istvánra, a legnagyobb magyarra halálának 150 évfordulóján. Idézte imádságát:

„Mindenható Isten, - hallgasd meg mindennapi imádságomat. Töltsd el szívemet - angyali tisztaságú szeretettel - embertársaim iránt, - hazám iránt és honfitársaim iránt!

Világosíts meg egy Kerub szellemével - és gondolkodó erejével. Engedd, a jövendőbe pillantanom: - a jó magot a rossztól megkülönböztetnem. Sugalld nekem, - mit és hogyan kell kezdenem - hogy egykoron a talentummal, - melyet reám bíztál, - elszámolni tudjak.

Gondolkozni és dolgozni akarok - éjjel-nappal, - éltem fogytáig. Gyarapítsd, ami jó - tipord el születésekor, ami netán rossz gyümölcsöt teremne. Segíts nekem, - hogy a világon mindent - lelkem igaz alázatával - szemlélhessek és kezdhessek, - és engedd, hogy az Angyal, - aki engem megvilágosít, - békességben és csendes boldogságban éljen!

Ezen imádságom ne mondassék, - hanem szüntelen cselekvés által - küldessék a mennybe. Amen"

Kérte a mérnököket, hogy tudják a jót a rossztól megkülönböztetni, kellő alázattal közelítsenek a világ dolgaihoz. „Isten kísérje útjukon! Jó Szerencsét! Üdv az erdésznek!” – fejezte be üzenetét Rektor úr.

Prof Dr. Nahlik András dékán számszerűen is bemutatta az Erdőmérnöki Kar munkáját. Sikerült pozitív eredményt elérni a pénzügyi gazdálkodás terültén. Számos kutatási pályázatuk van folyamatban, melyek összértéke közel egy milliárd Ft., mely kutatási feladatokat a szakmával összefogva igyekeznek elvégezni. Munkájuk során a hagyományok adta tisztelettel, alázattal a szakma, a család, a nemzet iránt vezeti munkájukat. Örömmel említette az öt éves erdőmérnökképzést, mely nem visszarendeződés, hanem visszaállítás volt a képzésben, és egyben példa a nyugati országokban folyó képzés számára is. Már tizennyolc tárgyat oktatnak angol nyelven, hogy nyissanak a nagyvilág felé is. Az eredmények megtartása mellett szeretnének fejlődni és kérte a végzős mérnököket, hogy segítsék Alma materüket, térjenek vissza a különböző képzésekre.

A végzős mérnökök eskütételét követően ünnepi körülmények között átvették diplomájukat.

Az ünnepség része volt a különböző címek és kitüntetések adományozása is. Ennek sorában Pro Silvicultura Natura et Venatoria Kari Dísztőrt vehetett át Kiss László erdőmérnök, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, az OEE alelnöke, a karral való kiváló együttműködésért, a hallgatók tanulmányútjainak szervezéséért és a kar 200 éves múltja ünnepségeinek Selmecbányán, az OEE 140. Vándorgyűlésén való emlékezetes programért.

Doktori (phd.) oklevelet vett át Dr. Szép Tibor erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati és kereskedelmi igazgatója, aki felelősségteljes munkaköre mellett tartotta fontosnak tudományos fokozat megszerzését. Doktori oklevelet kapott Dr. Varga Tamás erdőmérnök, az Erdészeti Múzeum igazgatója. A tudományos fokozat megszerzése lehetővé teszi, hogy az ősszel a karon induló felsőfokú erdőpedagógiai képzésbe, mint oktató bekapcsolódhasson.

Habilitációs oklevelet vehetett át Dr. habil. Führer Ernő erdőmérnök az ERTI volt főigazgatója, kutatója.

Címzetes egyetemi tanári címet kapott Dr. Rédei Károly erdőmérnök az ERTI tudományos tanácsadója. Címzetes egyetemi docens címet vehetett át Duska József erdőmérnök, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, az OEE egykori alelnöke (2002-2006).

Professzor emeritus címet kapott Dr. Kosztka Miklós egyetemi tanár, az OEE Erdőfeltárási Szakosztály elnöke.

Egyetemi főtanácsosi címet kapott Dr. Kucsara Mihály erdőmérnök, az OEE Vízgazdálkodási Szakosztály elnöke.

A selmeci hagyományokhoz méltó ünnepség az erdészhimnusz eléneklésével zárult.

Forrás: OEE / fotók az oldalon