grizzlySzakemberek szerint, idén ősszel, a Yellowstone grizzly medvéi az egyéb fehérjeforrások szűkössége miatt növelik húsfogyasztásukat, így veszélyesebbek lehetnek az emberre.
A Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzlymedvék idén ősszel a szokásosnál veszélyesebbek lehetnek az emberre, mivel az egyéb fehérjeforrások szűkössége miatt húsfogyasztásukat igyekeznek növelni - figyelmeztetnek szakértők.

A kutatók szerint a grizzlyk egyik kedvenc tápláléka, a fehértörzsű fenyő makktermése idén ősszel szűkösen áll csak rendelkezésre, ezért a medvék más proteinforrásból próbálják majd felhizlalni magukat a téli álom előtt. Egy kifejlett hím medvének körülbelül 22 kilogrammot kell felszednie télre. A nemzeti park szakemberei arról számoltak be, hogy már most több medve lehúzódott a hegyekből olyan területekre, amelyeket rendszeresen látogatnak vadászok, bogyógyűjtők és túrázók. Sok medve elhullott, kilőtt vagy elgázolt nagyvadak tetemeit falja fel.

"A látogatók vigyenek magukkal medve-sprayt, mert biztosan lesznek találkozások" - hangsúlyozta Chuck Schwartz, az amerikai geológiai intézet grizzlykutatója. A veszélyes találkozásokra a legnagyobb esély a nemzeti park környékén, a grizzlyk 36 ezer négyzetkilométeres élőhelyének határvidékén lehet. Szakértők szerint fegyvereik ellenére a legnagyobb veszélyben a vadászok vannak, mivel pont azt csinálják, amit nem szabadna: hajnalban és alkonyatkor, többnyire egyedül, az aljnövényzetben lopakodnak, és jávorszarvas-hangokat adnak ki, hogy odavonzzák a különböző nagyvadakat.
Idén már két embert marcangoltak szét grizzlyk Wyoming és Montana államokban. Az Idaho egyes részeit is felölelő nagy Yellowstone ökorendszerben legalább száz éve nem volt példa ennyi áldozatra egy év alatt. Később a gyilkos medvéket kilőtték.

 Az évente több mint 3 millió ember által felkeresett Yellowstone ökorendszerben becslések szerint mintegy 580 grizzly élhet. A térség kifejlett medvéi két lábon állva elérhetik akár az 1,8 méteres testmagasságot és a 270 kilogrammos súlyt.

Forrás: MTI