fácánkakasok viaskodnakMezei nyúlból jó közepes, őzből kedvező, vaddisznóból intenzíven növekvő, míg fácánból kevesebb az állomány Békés megyében, mint tavaly - közölte a megye fővadásza sajtótájékoztatón Kondoroson.
Zuberecz Tibor elmondta: a megyében a mezei nyúl állománya 120 ezer darabnál stabilizálódott, kedvező a kép az őznél is. A 30 ezres állományból a 2.200 kilövésre szánt őzbakból már 1.700-at elejtettek a vadászok, s ezen belől 24 százalék trófeája érmet kapott. Intenzíven növekedett a vaddisznó állománya, pedig a megyét csak 1.5 százalékban borítják erdők. Ennek ellenére egy év alatt hatszázzal, ezerre emelkedett az állatok száma.

A fácán viszont nehezen viselte a május-júniusi hideget és az esős időjárást. Így a természetes szaporult körülbelül 80 ezer darab, szemben a tavalyi 100 ezerrel. Így az állomány pótlása érdekében a 2009-es 130 ezer helyett az idén 160 ezer fácánt tenyésztettek és helyeztek ki a vadgazdálkodási társaságok.
A megye 79 vadászati joggal rendelkező társasága várhatóan nullszaldóval fogja zárni az idei esztendő gazdálkodását. Továbbra is csökkenőben van ugyanis a külföldi bérvadászok száma, s a mérséklődő ilyen bevételeket éppen csak hogy ellensúlyozza a mezei nyulak tenyésztéséből és az őzek, vaddisznók vadászatából és értékesítéséből származó bevétel.

A megyei 2.738 sportvadásza egyébként szeptember 4-én, immár huszadik alkalommal gyűlik össze most Kondoroson, hogy a megyei vadásznapon összemérjék főzési, céllövési és szakmai tudásukat úgy, hogy közben számtalan egyéb, szórakoztatató programot is lebonyolítanak a nem vadász érdeklődők számára is.

Forrás: MTI