farkas tépett széz juhokat a bükkbenTöbben látták azt a farkast, amely az utóbbi hetekben a Bükkben kóborolt, s több állatot is zsákmányolt.
Az erdészek szerint az eset nem meglepő. Szilvásváradon Leen de Hoog 5 éve tart állatokat, 15 hektáron. Először a számára legkedvesebb, legkisebb hím rackajuhot ragadta el a farkas, amely aztán napokig visszajárt a tetemre. Mára mindössze pár apró csont és egy halom gyapjú emlékeztet a jószágra.
- Tíz nap alatt három juhomat ette meg. Éjszaka quaddal kimentem a területre, s a reflektor fényében megcsillant a két szem. Biztos, hogy nem kutya volt, hanem farkas. Vastag szőrű, szürkésbarna. El akart szaladni, én pedig megkerültem a járgánnyal többször is, míg végül elfutott. Azóta másik két juhom is elmenekült félelmében, így összesen ötöt vesztettem el. Nem hittem volna, hogy ez előfordulhat, hiszen úgy tudtam, itt nincs is ilyen állat.

Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta: tudnak arról, hogy farkas van a Bükkben. Szerinte ez egyáltalán nem meglepő.
- Tudunk farkasról a Zemplénben, az Aggteleki-karsztnál és a Bükkben is. Utóbbiban általában vándorló, kóborló példányok fordulnak meg, de pár éve megfigyeltünk egy almot rakó szukát is. Azt, hogy az állat folyamatosan jelen van erdeinkben, felmérésekből derítjük ki. A gödöllői Vadvilág Megőrzési Intézet vezetésével több éven keresztül végeztünk kutatásokat. Az énekesmadarak például előszeretettel gyűjtik fészkükbe az állat elhagyott szőrét. A fészekvizsgálatokkor meg lehet állapítani, jelen van-e farkas az erdőben.
Az, hogy most beszédtéma lett a ragadozó megjelenése, az igazgató szerint a véletlenek sorozatából adódik. Hiába tudják ugyanis, hogy farkas van a Bükkben, sokszor a szakemberek sem találják. Most azonban többen is láthatták, amire viccesen azt is lehetne mondani: ezt a farkas akarta.
A zsákmányolásról is tudnak az erdészek, de szerintük ebben sincs semmi meglepő. Ha az erdő közelében, vagy beékelődve, egy erdei tisztáson legeltetnek birkákat, kísérő, azaz juhász és kutya nélkül, az szinte terített asztal. Nem véletlen, hogy a könnyebb ellenállás irányába megy el egy nagy ragadozó. Ahol már egy komolyabb juhászkutya van, oda biztos nem menne, az embert pedig kifejezetten kerüli.
Leen sem bántaná az állatot. A természetszerető férfi a juhok mellett lovakat, szamarakat is tart. Tört magyarsággal, szinte komikusan foglalja össze a történteket: „Szeretem a természetet, ez is aranyos. Csak ne gyilkolna itt nekem."

Már a szomszéd településen is tudnak róla
A Szilvásváraddal szomszédos Bélapátfalván is van már nyoma a farkasnak. Mint Barta Péter, a városi polgárőrség vezetője érdeklődésünkre nem hivatalos információk alapján elmondta, az egyik helyi tanyán is ragadott el jószágokat a vadállat. A bárány és a kecske maradványait megtalálták, s az azok mellett lévő ürüléken végzett vizsgálat igazolta a feltevést, miszerint farkasról van szó. A tanya megkárosított tulajdonosa maga is látta az ordast.

Medve, hiúz és keselyű is
Ami a laikusnak első hallásra hihetetlen, az nem meglepő az erdészeknek. A farkas jelenléte sem döbbentette meg Duska Józsefet. Elmondta, hogy a Bükkben jelen van a hiúz is. Két évvel ezelőtt pedig egy egész nyarat töltött el itt egy ivaréretlen medve, amely hároméves korban 200 kiló fölötti súlyú. Pár hónapja pedig egy keselyűt fogtak be a megyehatáron.

Forrás: Heves Megyei Hírlap