koháry-coburg kastélyA Koháry-Coburg kastély ismét nagyszabású eseménynek adott otthont.
2010. szeptember 3. és 5-ike között a szentantali kastélyban – az OEE 2009. évi selmecbányai vándorgyűlésének helyszínén – rendezték a Szlovák Vadászkamara ünnepségsorozatát.

Ez alkalommal nyitották meg a Szent Hubertus napokat, és megemlékeztek a szlovák szervezett vadászat 90. évfordulójáról.
A program 3-án egy szemináriummal kezdődött, aminek a témája: visszatekintés a Szent Hubertus napok húsz évére.
Másnap a Sitnanka bányász fúvószenakar adta meg az alaphangulatot az érkező vendégeknek. Ezt követően nyitották meg az ünnepségsorozatot. A gyönyörűen helyreállított kastély belső udvarában ezúttal két mobil tribünt építettek föl, hogy jól követhetőek legyenek az események.
A szlovák zenészek mellett a magyar Vadászkamara Kürt együttes is szerepelt a megnyitón. A Szlovák Vadászkamara vezetőinek megnyitója után Lebocky Tibor volt országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság korábbi elnöke átvette a vadászkamara zászlaját. Következett a tisztelgés a vadászkamara zászlajának, majd átadták a szakmai kitüntetéseket.

szlovák dianákA nagyközönség tapsa közepette sor került a Szlovák Diana hölgyvadász klub megalakulásának az ünnepélyes bejegyzésére.
Szembetűnő volt, hogy a kitüntetettek és a tisztségviselők is pontosan előírt egyenruhában jelentek meg. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Simon Zsolt szlovák földművelésügyi miniszter is. A hosszú kitüntetési ceremóniát követően a selmecbányai solymászok bemutatójára került sor: a solymászat, mint a kulturális világörökség része.

Meghallgatott a közönség két szarvasbőgő bemutatót is, az egyikük tülökkel, a másik műanyag teleszkópos „hangszerrel” demonstrálta tudását.
Kihirdették az Arany Szarvas fotópályázat eredményeit, majd könnyedebb műfajú műsorszámok következtek. Divatbemutató és vetélkedő a „legszimpatikusabb vadász hölgy" címért. Eredményt hirdettek a leghosszabb, legszebb és legszimpatikusabb szakállasok vetélkedőjében is.  Kiválasztották a 2010. év legszebben megformált vadászkalapját.
Lezajlott a Hubertlov-Halali Szlovák Vadhívó bajnokság és a Szarvas-bőgő Országos Bajnokság a Hubertlov vándorserlegért. Közben pedig a kastély parkjában számos helyszínen zajlottak a különböző programok: a szlovák vadászkutya fajták (szlovák vizsla és a szlovák kopó) bemutatása, solymászat, íjászat, szakmai vetélkedő gyermekek számára, amelyet a Selmecbányai Erdészeti Szakközépiskola (SOSL) diákjai vezettek.

trófea bemutatóKiválasztották a 2010. év vadászkését, vadászékszerét.
A magtár épületében a számos felszerelést kínáló árus mellett trófeakiállítást tekinthettek meg a látogatók, többek között a budapesti Mezőgazdasági Múzeum egy-egy dám- és gímtrófeáját. Ugyanitt láthattunk fotókiállítást, mindenek előtt fantasztikus medvefotókat.

A kastély körül pedig hullámzott a tömeg a sok-sok sátor előtt, amelyekben minden kapható volt, ami szem-szájnak ingere. Az egyik kanyarban kádár dolgozott, melegítette a dongákat. A domboldalban két zenekar húzta-fújta, a tóparton horgászok próbálhattak szerencsét, lejjebb pedig az ifjak lőhettek számszeríjjal. A vállalkozó kedvűek pedig még lovagolhattak is. A panorámaútról pedig kitűnő kilátás nyílott a selmeci dombtetőkre és templomokra.

Forrás: ForestPress /Z.Z.