afrikai elefántvadászatNéhány órás kihallgatás után szabadlábra került az a hét szlovák állampolgár, akiket szerdán tartóztattak le a Közép-afrikai Köztársaságban.
Egyes hírek szerint a Francois Bozizé elnök parancsnoksága alá tartozó hadsereg zsoldosoknak hitte őket, akik felforgató szándékkal érkeztek az országba a januárban esedékes elnökválasztások előtt.

Letartóztatásuk után elkobozták tőlük fegyvereiket és Bangui egyik rendőrkapitányságának fogdájába kerültek. Egyes források úgy tudják, a szlovák állampolgárok a helyi feszült politikai helyzet miatt kerültek néhány órára rács mögé. Bozizé elnök hosszú vonakodás után január 23-ra írta ki a választásokat, holott a helyi választási bizottság szerint októberben kellene megtartani a voksolást.

Miután kiderült, hogy legálisan tartózkodnak az országban és az összes szükséges engedélyt beszerezték, fegyvertartási engedélyük is legális, és nem zsoldosok, hanem vadászok, a hatóságok elnézést kértek és szabadon engedték őket – tájékoztatott tegnap Szlovákia etiópiai nagykövete, Milan Dubček. A Közép-afrikai Köztársaság hatóságainak hivatalos közleménye szerint félreértés történt. (dem, TASR)


Forrás: Új Szó