medvetámadásHét juhot, nyolc nyulat és húsz csirkét ölt meg a medve a hétvégén Gyergyóújfaluban. A vad három család udvarára járt be, kerteket tört le, istállóajtókat tett tönkre, ablakokat tört be.
Sólyom Kálmánnak hét juhát ölte meg a medve. A gazda elmondta, lakodalomban voltak, reggel vették észre az udvaron végzett pusztítást. Tizenhat juh az istállóba volt bezárva, az állat betörte az ajtót, és kihurcolta a juhokat. A szomszédban Elekes Köllő Tibor udvarát sem kímélte, 8 nyulat ölt meg, csupán egynek sikerült megmenekülnie. A házigazda elmondta, az istállóba is megpróbált bejutni a medve, betörte az ablakot, az ajtót is megrongálta, de nem járt sikerrel, így a kilenc kecske sértetlenül úszta meg a támadást. Néhány kerttel arrébb húsz tyúkot pusztított el a vad. A lakók elmondása szerint hasonló esetre nem volt példa a falunak ezen a részén.

Félnek, hogy a medve visszatér, újabb állatokat öl meg és esetleg embereket is megtámad. A történteket jelentették a polgármesternek, a rendőrségnek és a Gyergyószentmiklósi Horgász-Vadász Egyesületnek is. – A kár meghaladja az ötezer lejt – mondta el Egyed József, Újfalu polgármestere, aki hangsúlyozta, a vadászok segítségével igyekeznek mindent megtenni, hogy elriasszák a falu közeléből a vadat. Vasárnap éjszaka felkészülve várakoztak a vadászok, azonban nem tért vissza az állat. A községvezető hangsúlyozta, a medvét kilőni nem szabad, azonban ha újra visszatér, engedélyt kérnek elaltatására és elszállítására. Egyébként a hétvégén Gyergyó környékén nem ez volt az egyetlen medvejárás, Hevederben is károkat okozott egy vad, kecskéket ölt meg.

Forrás: Honline